Свободно време

Насекоми с впечатляващ камуфлаж (галерия)

Как мимикрията пази живота в природата

05.08.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Природата е „измислила“ хиляди начини да предпази своите рожби. Всяко живо същество на тази планета има изумително „оръжие“, с което да предпази живота си и да предаде гените си на следващите поколения. Така кръговратът на живота се е запазил от милиарди години. 

За съжаление, ние хората не можем да се похвалим с някакво особено „оръжие“ или специално приспособление, с което да предпазим живота си. Тялото ни е толкова крехко и уязвимо, че дори без дрехи не бихме могли да издържим на атмосферните условия. Единственото, което ни различава като висш вид е разумът. 

Но ще се спрем на някои удивителни методи за оцеляване, които насекомите притежават, а именно мимикрията и камуфлажът. Кои са най-причудливите биологични начини за прикриване и оцеляване в суровото обкръжение?

Богомолка „Сухо листо“

Богомолките са изключително много. Разновидностите са десетки и всички те притежават удивителни методи за прикриване в средата. Богомолката „Сухо листо“ изглежда така, сякаш цялата е покрита с мъртви сухи листа, за да бъде възможно най-незабележима за хищниците. 

Така е по-лесно и за самата нея да плячкосва и да се храни с по-дребни насекоми. 

Пясъчен скакалец


Камуфлажът на тези причудливи насекоми е пригоден не само за пясъчен хабитат. Те спокойно могат да прескачат от местности с кафеникаво-сива трева към песъчливи почви без абсолютно никой да ги забележи. 

Свързани статии

„Ходещо листо“ 


Насекомото „ходещо листо“ неслучайно заслужава прякора си. То прилича изключително много на истинско листо. Можете да различите, че всъщност е живо същество, когато се движи. 

То е от семейство Phylliidae и родината му е Южна Азия. Разпространено е и в Австралия. За съжаление, не можем да му се насладим по нашите ширини, защото е характерно за тропиците.

Буболечка „трън“


Това насекомо е от семейството на цикадите и има изключително оръжие. Тялото му прилича досущ на трън, който подсказва на враговете му да стоят далеч от него. 

То се крие успешно в клоните на дърветата, от където дебне своята плячка. 

А пък красотата на пеперудите можете да видите в галерията ни. 

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай