Свободно време

Мисъл на деня

За силата на характера

06.08.2014г. / 10 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

„Да си естествен е поза, която дразни хората повече от всички други.“ Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 година в Дъблин, Ирландия. Израства в добро семейство. Баща му е виден хирург. Уайлд едва деветгодишен получава своите първи познания по френски и немски език от частни учители, които му преподават.

Завършва колежа „Тринити“, а след това постъпва и в университета в Оксфорд, където изучава философия и класическа литература. Освен с интелекта и интересите си, той става известен в обществото и с екстравагантния си начин на обличане. Животът му се развива динамично, пътува много.

Свързани статии

В Англия и САЩ чете лекции по мода, изкуство и дизайн. Пътува из Франция и работи като редактор в списанието „Женски свят“. През 1881 година издава своя първи сборник „Стихотворения“, а през 1884 година се жени и скоро след това става и баща.

Световна известност на писател с нестандартно мислене придобива през 1890 година, когато от печат излиза романът му „Портретът на Дориан Грей“. През творческия си период той не само преподава, но пише романи, пиеси и есета. Умира през 1900 година в Париж в бедност и мизерия. 

Коментирай