Свободно време

Мисъл на деня

За разочарованията на живота...

07.08.2014г. / 10 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

“Човек би трябвало да изгаря разочарованията, а не да ги балсамира.“ Марк Твен

Марк Твен (това е псевдоним,  рожденото име на писателя е  Самюъл Лангхорн Клемънс) е американски писател, журналист и хуморист, роден на 30 ноември 1835 година. Родителите на Твен били добри хора, но той губи рано своя баща и се налага за започне работа, за да припечелва пари за семейството си.

Марк Твен бил шестото от седем деца в семейството. Още от ранните си детски години имал влечение към литературата. Така започнал и работа като писател в местния вестник, собственост на неговия по-голям брат.

Свързани статии

Навършвайки 18 години, решава да замине за Америка. Установява се в Ню Йорк, където започва работа като печатар. Работил е и като моряк, а житейският му път  е свързан с много пътувания. 

През 1907 година Оксфордския университет му дава титлата доктор хонорис кауза. Марк Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г. в Рединг, Кънектикът.

Едни от най-известните произведения, които оставя са „Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Един янки в двора на крал Артур“ и други.

Коментирай