Свободно време

Класически холивудски клишета

Или на какво се дължи успехът на холивудските филми?

22.08.2014г. / 17 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Успехът на холивудските филми си има своите особени компоненти, които осигуряват на мегапродукциите не само огромни печалби, но и многомилионна публика по цял свят.

Гледайки толкова години холивудските блокбъстъри няма начин да не ви е направило впечатление, че формулата за успеха на филмите някак се просмуква във всеки следващ екшън, трилър, приключенски или любовен филм.

Кои са най-големите холивудски клишета, които гарантират успех на много филми?

Монолозите на злодея

Злодеите в много холивудски продукции стават някак си любимци на публиката и един от компонентите, предизвикващи това е силният монолог. Често сюжетните точки се навързват именно чрез монолозите на злодеите.

Чрез тях не само фабулата на сюжета се разплита, но и те стават запомнящи се персонажи, гарантиращи успех.

Етнически стереотипи


Няма начин да не сте забелязали (и това важи особено за американските филми) как все лошите са или руснаците, или представители на арабския свят. На фона на тяхната глупост и некомпетентност в сценария, американските герои изпъкват ярко.

Наркобароните са мексиканци или венецуелци, терористите са мохамедани, азиатците от жълтата раса пък са престъпници-каратисти, с които екшън героите умело се справят.

Появата на подобни персонажи някак успокоява публиката – те са разпознали лошия, пък и самата му поява е гаранция за хепиенд.

Свързани статии

Престрелки

Няма как да мине без престрелка. Тези зрелищни сцени грабват вниманието на зрителите още от появата на трейлъра и са мощен способ за привличане на публика.

Нищо не работи

Често се срещат сцени насред пустинята, например, в които колата се разваля, мобилният телефон отказва да работи, но главният герой все някак се справя със ситуацията. Толкова предсказуемо!

Необяснима научно-фантастична комуникация


Спомнете си „Междузвездни войни“,  „Стар трек“ или „Игра на тронове“ – в повечето фентъзи филми режисьорите държат да демонстрират автентичността на героите си, като ги карат да говорят странни измислени езици.

Така до днес помним грухтенето на Чубака и писукането на симпатичния робот-помощник R2D2 от „Междузвездни войни“.

Танци и хореографии

Едно от най-пленяващите неща са романтичните хореографии, в които главната двойка герои се влюбват и изразяват чувствата си. Спомнете си „Мръсни танци“ и „Брилянтин“.

Британски акцент

Винаги присъства някой персонаж с британски акцент. Той придава някак мистична окраска на сюжета. Британците са елегантни, мистериозни, интелигентни и с невероятни способности. Те често биват избирани за злодеи или ключови фигури от разузнаването. Всички обичаме агент Бонд, нали?

Смотаните герои захвърлят очилата и стават секси изкусители

Отново даваме за пример „Брилянтин“, където главната героиня Сенди заряза имиджа си на добро ученолюбиво момиче и се впусна във вихъра на купона с любимия си Дани. Подобен е сценарият в „Гадни момичета“ и „Грозната Бети“.

Красиви мацки, раздаващи ритници


Няма нищо по-секси от разгневена мадама с големи гърди, която раздава ритници и тупаници и поваля огромни мъжаги. Героинята на Анджелина Джоли от „Томб Райдър“ е една от най-емблематичните фигури, следвана от Катнис Евърдийн от „Игрите на глада“, Жената-котка от „Батман“, Ема Пийл от „Отмъстителите“, Денерис Таргариен от „Игра на тронове“, Сара Конър от „Терминатир“ и още много, много други.

Снимки: Outnow.ch

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време