Свободно време

Днес е Симеоновден!

Имен ден празнуват Симеон, Симо, Марта, Симона

01.09.2014г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 1 септември Православната църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник, известен още като „Симеон орач“ и „Нова земеделска година“, тъй като отбелязва началото на есенната оран и сеитба.

Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил скромен човек и живял изолиран от хорските очи. През по-голямата част от живота си живял в кула и починал на 103-годишна възраст.

На тази дата се почита паметта и на неговата майка Света Марта. Като начало на новата стопанска година Симеоновден е в най-голяма степен аграрен празник. Наричан е още и летен Симеоновден.

В навечерието на празника стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се изнася нищо от къщата и нищо да не се дава назаем. Тази забрана се спазва строго, за да не „излезе берекетът от дома“.

Тъй като обикновено на Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, празникът често се нарича и „Симеон Брульо“. Според поверията каквото бъде времето на този ден, такова ще бъде и през месец януари. Днес имен ден празнуват Симеон, Симо, Марта, Симона. Честито на имениците!

Коментирай