Свободно време

Мисъл на деня

За силата на знанието

04.09.2014г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

„Езикът е оръжието на литератора, както пушката за войника. Колкото по-добро е оръжието, толкова по-силен е войникът.“ – Максим Горки

Максим Горки е псевдоним на руския писател Алексей Максимович Пешков. Той е роден на 28 март 1868 година в Нижни Новгород и имал много трудно детство. Грижите за неговото възпитание и отглеждане се падат на баба му и дядо му.

Горки работи още от дете, за да припечелва пари, с които помагал на семейството си. Като статист в театър, по-късно чертожник, в ателие за икони, той познал труда още в ранни детски години. През 1884 година заминава за Казан с желанието да продължи да учи в университет.

Свързани статии

Там често се чувствал самотен и прави опит за самоубийство. Животът му продължава със странстване из Русия като по време на своите пътувания той не спира да пише. Неговият първи разказ е „Макар Чудра“, а през 1898 са публикувани два тома „Очерци и разкази“.

Следват романа „Майка“, създава пиесите „Егор Буличов и другите“, „Васа Железнова“. След оказан натиск върху него той напуска страната, но години по-късно се връща отново.

Горки умира през 1936 година като най-вероятна причина за смъртта му се смята туберкулоза.

Коментирай