Свободно време

Международен фестивал на боба в село Радуил

Бъдете част от кулинарния фестивал „Пъстра трапеза в моя град“

04.09.2014г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Международен фестивал на боба в  село Радуил

На 6 и 7 септември 2014 г. в с. Радуил, община Самоков, ще се проведе 12-тото издание на Международния фестивал на боба. За първи път събитието е проведено през 2003 година по инициатива на покойния вече Георги Божилов-ГЕБО и целта му е да популяризира уникалните вкусови качества и хранителна стойност на радуилския боб.

Неговите последователи продължават ежегодно да организират фестивала като привличат гости от цялата страна и чужбина.

Боб фестът вече далеч не представя само местните сортове боб, с които радуилци толкова се гордеят, а се е превърнал в начин за хората да съхраняват и предават традициите си, фолклорното и танцово богатства.

Тази година за пореден път на фестивала ще гостува и един друг обичан и очакван от всички гост – кулинарният фестивал „Пъстра трапеза в моя град“. Специален гост ще е шеф Пеньо Иванов, който ще сготви боб по уникална рецепта в „Тавичката на шефа“.

Гостите на международния фестивал в селото ще могат да похапнат традиционна бобена чорба, която ще се приготви пред тях в двора на църквата.

В програмата има още кулинарна изложба, посветена на боба, изложение на предмети на традиционните занаяти и фолклорна програма, в която участие ще вземат и около 70 състава от цялата страна.

Началото на тържествата ще бъде дадено в 11.00 часа на площада пред читалището с кукерски игри и три гърмежа на бобеното топче. Входът е свободен.


През 1892 г. боб от Радуил е представен на първото изложение на Международния пловдивски панаир и е отличен със златен медал. Фасулът не е местен сорт, а е пренесен в селото – белият от Италия през XVIII век, а пъстрият по-късно от Сърбия, но благоприятните климат и почва го облагородяват.

Радуилският боб има и издаден патент от земеделския институт в Образцов чифлик.

За „Пъстра трапеза на гости в твоя град“:

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7, която води началото си от 2008 година.

Фестивалът е пътуващ, провежда се ежегодно и посещава селища в цялата страна, за да изследва, демонстрира и обогати традициите в кулинарията, фолклора и занаятите.„Пъстра трапеза на гости на моя град“ е атрактивно събитие без аналог.

Свързани статии

Партнира си с общините, местните читалища и жителите на населените места, които посещава.

Фестивалът вече е пропътувал почти 20 000 километра из цялата страна в търсене на традициите и е дал възможност на половин милион жители и гости на над 70 населени места да се докоснат до живите традиции.

  • Кулинарният фестивал има изключително богата програма, която включва:· демонстриране на ястия от българската национална кухня
  • провеждане на конкурс за оригинални български регионални рецепти
  • представяне на шеф-готвачи от различни ресторанти
  • провеждане на състезание за млади шеф готвачи – ученици в професионални гимназии от съответния регион
  • пленер-изложба на детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба“
  • провеждане на дегустационни състезания – тематични надпревари за най-бързо изяждане на баница, боб, кисело мляко
  • представяне на фолклор от съответния регион; демонстрация на традиционни занаяти
Коментирай
Свободно време