Семейство

Днес е Малка Богородица!

На 8 септември имен ден празнуват Мария, Борис, Богдан

08.09.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 8-и септември Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица. Празникът е наричан още Рождество Богородично или Малка Богородица. Празникът е установен от най-дълбока древност и е един от трите най-големи празници, посветени на Божията Майка.

Дева Мария е родена в галилейския град Назарет. Нейните родители били праведните Анна и Йоаким. Анна произлизала от свещенически род, а нейният мъж от царски.

Въпреки своята праведност, те нямали деца, на които да даряват любовта и вниманието си, затова не спирали да отправят своите молитви към Бога.

Трапезата на Малка Богородица

Йоаким пренесъл в жертва животно и се отдал на пост и молитва 40 дни. И тогава молитвите им били чути. Явил се Архангел Гавриил, който бил благовестникът на Божиите тайни и донесъл добрата вест за раждането на благословената Мария.

Когато малката Мария се появила на белия свят, родителите й бдели зорко над нея, защото били известени, че тя ще донесе светлина на всички хора.

Според традициите на този голям празник на трапезата трябва да има празнична пита и да не се върши никаква домашна работа, за да бъдат децата здрави.

На днешният празник имен ден празнуват Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир и други.

Честито на имениците!