Свободно време

Днес е Кръстовден!

На този ден се спазва строг пост

14.09.2014г. / 07 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 14 септември Православната църква празнува Въздвижението на Светия Кръст Господен. Празникът още известен като Кръстовден е смятан за един от дванадесетте велики християнски празника.

На този голям празник всички вярващи се покланят пред Животворящия Кръст, на който Исус е понесъл страданията заради нашето спасение. Кръстът е приеман като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Преди векове имало обичай оръжието на на наказанието, когато било кръст да се зарива в земята на мястото, където е била изпълнена присъдата. Така на Голгота бил заринат кръстът на Христа и кръстовете на разпнатите с Него двама разбойници.

Но през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия кръст Господен. След като го намерили, на това място се построил и Божия храм „Въздвижение“.

На Кръстовден се спазва строг пост. На трапезата не бива да има червени храни като меса, червени плодове и зеленчуци. Приготвя се празнична пита и постни ястия с тиква, слага се и грозде. На този ден в много райони започва и гроздоберът.

Днес имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо, Криста, Кристина, Кристиян.

Честито на имениците!

Коментирай