Свободно време

Приключи „Забавното лятно четене“ 2014

Самоков е най-четящият град за тази година

15.09.2014г. / 08 16ч.
Аз жената
Приключи „Забавното лятно четене“ 2014

В края на лятната ваканция и началото на новата учебна година, дойде време и Забавното лятно четене“ за 2014 година да приключи. Това стана с официално награждаване, там където и започна кампанията през май, а именно книжен център „Гринуич“ в София.

Въпреки хладното време и лекият есенен дъжд, който ни изненада, това не ни попречи да си прекараме прекрасно и весело с много награди и усмивки. На официалното събитие присъстваха много деца, както и техните родители и приятели, които се забавляваха страхотно с весела музика и танци и разбира се, книги.

Специално за събитието бяха дошли посланиците на „Забавното лятно четене“ актрисата Силвия Лулчева, която освен с прекрасните си думи ни изненада и като прочете на всички гости красивото стихотворението "Боксьорът" на великия наш поет Валери Петров, и връчи специалната ни награда за най-малкия активен участник в кампанията София Митева на осем години.

София сподели с всички гости защо обича да чете и ни разказа за любимата си книга „Матилда“.

Писателят Марин Бодаков, който беше също сред специалните гости, каза на всички нещо простичко, което да запомнят, а именно, че „четенето дава свобода“.

Посланикът на четенето, детската писателка Весела Фламбурари, ни разказа една невероятна история за малко семенце, по своя неповторим начин и с любимите си кукли под ръка. Специални гости на събитието бяха и представители от „ЧЕЗ България“ – генерален спонсор на „Забавното лятно четене“.

Гостите поздравиха всички участници в кампанията, обясниха колко е важно да се четат книги и отбелязаха, че вие, децата на България, сте нейното бъдеще и богатство и противно на всички мнения, обичате книгите.

На края на „Забавното лятно четене“ бяха връчени и наградите за най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете. Много се радваме да ви съобщим, че за тези титли се бориха общо над 10 000 участници. Това е най-успешната и мащабна кампания досега, за което благодарим на най-малките ни четящи приятели.

Борбата и за трите титли беше много голяма и оспорвана и до последно не се знаеше кой ще победи. Почти през цялото време първото място за „най-четящ град“ си деляха миналогодишният ни шампион Русе и град Самоков, като накрая със съвсем малка преднина победи Самоков.

Честито на града и на неговите умни и обичащи книгите деца. Това обаче не означава, че Русе тази година не спечели нищо, нашите шампиони спечелиха титлата за „най-четящо училище“СОУ „Христо Ботев“.

„Най-четящото дете“ за лято 2014 стана симпатичната госпожица Теодора Станоева, която показа на всички какво означава да обичаш книгите със своите над 200 прочетени книги.

Наградите обаче не свършиха дотук, своята специална награда и грамота получи и Моника Михова, която спечели приз за най-активен участник в кампанията. Специални награди получиха и победителите в конкурса „Моят любим литературен герой“.

Многобройните и красиви творби бяха оценени от специално жури, а председателят на журито Марин Бодаков официално връчи наградите на всички победители. А те са:
Божидар Алексиев – първа награда в група от 6 до 10 г.;
Петър Иванов – специален приз в малката група;
Йоан Маринов – първа награда в група от 10 до 14 г.;
Мина Бонева – специален приз в група от 10 до 14 г.

Очаквайте „Забавното лятно четене“ 2015 и не забравяйте да подсетите децата си да продължават да попълват своите онлайн читателски дневници, защото за хубавата книга няма сезони.

Основен партньор и спонсор на „Забавното лятно четене“ е ЧЕЗ България.

Партньори са също издателствата „Ентусиаст“, „Инфодар“, „Фют“, „Жанет 45” и книжарница „Ориндж“, а комуникационен партньор е агенция Civitas Global.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-cheta.com, Teenproblem.net, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Коментирай