Свободно време

Днес е Вяра, Надежда и Любов!

Честито на имениците!

17.09.2014г. / 07 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 17 септември Православната църква почита паметта на Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. София живяла през втората половина на I и в първите десетилетия на II век в Рим.

Тя била благочестива християнка и дарила с живот три прекрасни дъщери, които кръстила Вяра, Надежда и Любов, но от рано останала вдовица.

София вършела само добри дела, а дъщерите й били възпитани в любов към Бога. Те постили, молили се и не спирали да се учат на християнските добродетели. Момичетата били не само необикновено умни и добри, но и красиви.

Слухът за премъдростта и красотата на християнките се разпространил из целия Рим. Бил известен и цар Адриан, който побързал да прати слугите си, за да доведат девиците при него. Царят разбрал за тяхната вяра и ги приканил да се откажат от нея и да се поклонят на боговете, властелините на вселената.

В замяна той щял да ги нарече свои дъщери и всички ще получат похвала и почести. Но девойките не отстъпвали от своята вяра. Това им струвало живота. Те били подлагани на жестоки мъчения и накрая посечени с меч.

Майка им София ги погребала, ала мъката й била голяма и така три дни след тяхната смърт тя предала душата си на Бога.

Това се случило през 126-а година. От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

На днешния ден имен ден празнуват Надежда, Надя, Надин, Вяра, Любов, Любомира, Любомир, Любчо, Любен, София, Софка. На трапезата трябва да има празнична пита и грозде.

Честито на имениците!

Коментирай