Свободно време

Мисис Баба 2013: Всеки, който иска да помогне, е добре дошъл

Татяна Трайкова разказва за благотворителните дейности на Фондация „Готините баби“

25.09.2014г. / 15 22ч.
Мария Дуковска
Отляво надясно: Ваня Георгиева, Капка Амзина и Татяна Трайкова.

Отляво надясно: Ваня Георгиева, Капка Амзина и Татяна Трайкова.

Татяна Трайкова е победителката за 2013-та година в конкурса „Мисис Баба“, който се провежда от няколко години насам. Фондацията на всички победителки досега се занимава изключително много с благотворителни дейности, като за последната една година е помогнала на 12 студенти с физически увреждания.

Г-жа Трайкова разказва за инициативата на фондацията пред Az-jenata.bg и как можем да помогне всеки един българин с голямо сърце.

Фондацията на всички победителки в конкурса „Мисис Баба“ е помогнала за последната година на 12 студенти с физически увреждания. Разкажете ни повече за благотворителната ви дейност.

Още с основаването на фондацията се ориентирахме към подкрепа на деца. Първата година се насочихме към Центъра за деца с церебрална парализа и направихме благотворителен концерт. Набрахме доста средства, но понеже нямаше как да изберем едно или друго дете, решихме да закупим оборудване, което е полезно за всичките. От Англия внесохме шини, които помагат за раздвижването на децата в центъра. На следващата година при нас дойде Крис от фондация „Сила за живот“ и предложи да помагаме на деца с физически увреждания да продължат висшето си образование. Тогава посетихме училищата за деца с увреден слух и за незрящи. Установихме, че след завършването имат страх да излязат от тази среда, в която общуват само с хора, които имат сходни с техните проблеми. Убеждавахме ги, че имат талант, че имат възможност да продължат. Така първата година имахме тези 12 студенти. В последно време усилията ни са насочени основно към тях, защото не им е достатъчна еднократна помощ, предстоят им години обучение и ние искаме да ги подкрепяме докрай. Искаме и нови младежи да се включат в програмата и тя да набере повече популярност. Идеята е да се превърне в отворена форма, в която непрекъснато да се грижим за техните нужди. Всички тези млади хора имат специфични нужди, които са различни, според заболяванията им. Един общ сериозен проблем за незрящите студенти обаче, е липсата на научна литература в електронен вид. Затова една от амбициите ни е да създадем виртуална библиотека с научна литература и учебници, за да имат равен достъп до знание с другите студенти.

Как се събират парите във фондацията и има ли възможност и други хора да помогнат на каузата ви?

Всеки, който желае да помогне на студентите с физически увреждания по един или друг начин е добре дошъл. Фондацията има страница във Facebook, в която се обявява всяка кампания. Там могат да се намерят и банковите сметки, на които могат да бъдат направени дарения в подкрепа на студентите. До момента обаче събираме средствата най-вече на благотворителни събития. На 25 септември организираме благотворителен концерт.

В какви специалности са студентите, на които помагате? Дали някои от тях са успели да си намерят работа?

Повечето от тях учат Специална педагогика в СУ, защото искат да помагат на други хора като тях. Сред нашите студенти има и един параолимпиец, който учи в НСА и иска да стане треньор на бъдещи параолимпийци. Едно от момчетата учи в Медицинския факултет на СУ и планира да развива една сравнително нова терапия в България, която е предназначена специално за хора с двигателни увреждания. За съжаление, след завършване тези млади хора имат сериозни трудности с намирането на работа. Например една от нашите вече завършили студенти, е квалифициран учител по физкултура, но засега не успяваме да намерим място за нейната реализация. Отговорът на директорките е, че им трябва учител с поне 10 години стаж. Следва въпросът как да натрупа стаж, ако изобщо не може да влезе в системата.

Имате ли план как ще развивате дейността си в бъдеще? Ще увеличите ли броя на студентите, които ще подкрепяте?

Имаме план по-целенасочено да търсим контакти с хора от бизнеса, за да намерим работа на завършилите студенти. Бихме искали да подкрепим колкото се може повече млади хора, тази година към нас се обърнаха още студенти. Надявам се да получим достатъчно подкрепа, за да отговорим на нуждите на всеки от тях.

Предстои ви концерт скоро, ще ни разкажете ли повече за него?

Концертът е на 25 септември от 19.00 часа в залата на Висшето училище по застраховане и финанси. Благодарим на проф. Вазов и г-жа Смилкова, които предоставиха безвъзмездно залата. В концерта ще участват студенти от музикалната академия, които ще подкрепят по този начин своите колеги с увреждания. Ще участват и двама от нашите студенти, които учат пеене в Музикалната академия в Пловдив, както и състави на хора с увреждания. Ще се включи също Крис – самият той е незрящ, с двигателни увреждания, но със силен дух, учи българска филология и е много талантлив музикант. Той и фондацията „Сила за живот“ ни помагат при организирането на събитието.

Коментирай