Свободно време

Да се срещнем с хората, които ще бъдем

„Едно“ – Ричард Бах

27.09.2014г. / 09 10ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Хермес"

Снимка: Издателство "Хермес"

Лесният живот не ни научава на нищо. В крайна сметка онова, което има значение, е какво сме научили и колко сме израснали.

Ричард Бах

Ричард Бах е пряк потомък на великия композитор Йохан Себастиан Бах. Роден е през 1936 г. в Оук Парк, Илинойс, и завършва Калифорнийския университет. От 1956 до 1962 г. служи в американската авиация и приключва службата си с чин капитан от военновъздушните сили. Летенето и писането са неговата истинска страст. Славата го застига през 1970 г., когато излиза фантастичната повест притча „Джонатан Ливингстън Чайката“, станала международен бестселър и култова книга за цяло едно поколение. Следват „Илюзии“, „Едно“, „Мост през вечността“, „Живот под хипноза“, които затвърждават неговата популярност и го нареждат сред най-известните писатели на XX век. Книгите му са отражение на неговата философия, че видимите физически ограничения и смъртта са просто привидности.

За книгата:

Какво ли би било, ако пространството се местеше, а времето се огъваше и ние можехме да се срещаме със себе си такива, каквито ще бъдем след двайсет години? Ако бе възможно да разговаряме лице в лице с хората, които сме били в миналото, или пък да се срещнем с хората, в които ще се превърнем? Ако имахме възможност да поговорим с алтернативното си „аз“ от други паралелни животи?

Какво щяхме да им кажем и какво щяхме да ги попитаме?

Как бихме се променили, ако знаехме какво ни очаква отвъд времето и пространството?

Героите на тази книга – Ричард и Лесли – се озовават в един свят, където оцеляването зависи от способността да открият какво са научили техните алтернативни същности по пътищата, които те самите никога не са извървели. Където въображението и страхът са средствата за спасяването и унищожаването на световете. Защото ние сами пораждаме заобикалящия ни свят. Как можем да се разкайваме за живот, който сами сме си създали? Кого другиго, освен себе си, да проклинаме или да благославяме? Кой, освен нас самите, може да променя живота ни всеки път, когато пожелаем!

Една книга за изборите, които правим.

Една книга за възможностите, на които обръщаме гръб.

И за равносметката.

Отзиви:

С „Едно“ Ричард Бах продължава търсенията си, насочени към по-дълбокото разбиране на човешката природа. Макар че в книгата присъстват елементи на научна фантастика, фабулата е второстепенна към основната тема на романа – способността на човека да контролира съдбата си.
„Бостън Хералд“

В последния си, изключително завладяващ роман – „Едно“ – Ричард Бах повежда читателя на метафизично пътешествие в миналото и бъдещето... Книгата е прекрасна приказка за големи, както и изящно изложение на философията на Бах. Тя е наслада за четене и „музиката“ от нейната лиричност дълго отзвучава в душата на читателя.
„Абълийн Нюз“

Както всяка книга на Ричард Бах, и тази може да се нарече роман само условно. Тя е много повече от това. Биография? Фантастика? Метафизика? Фикция? Документален разказ? Книга за самопомощ? Философия? При Бах тези възможности умишлено са неограничени... Той вплита в романа прекрасни моменти на описателна проза, както и множество философски идеи, които предизвикват размисъл у всекиго.
„Пъблишърс Уикли“

На книжния пазар от 26 септември 2014 г.
Обем: 256 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1362-6
Корична цена: 12,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай