Свободно време

Как да преборим тревожността и да отключим щастието?

Представете си най-добрия сценарий

07.01.2021г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е изпълнен с тревоги. Тревожим се непрекъснато и за всичко. Малко хора могат да се нарекат пълни непукисти – все за нещо мислим и все нещо отнема нашето спокойствие и цялостно щастие.

Притесняваме се цял живот – първоначално за нас самите и за нашето бъдеще, след това за децата ни, за техните внуци и така кръговратът се затваря и повтаря с всяко поколение.

Да се тревожиш означава да фокусираш всичките си мисли в проблема, а това е пагубно за психиката, пък и не е градивно. Да мислиш означава да се концентрираш върху намирането на решение. Безпокойството е безполезно и непродуктивно, мисленето е прогрес!

И така, кои са най-ценните съвети, които ще ви помогнат в пътя към намирането на баланс и щастие, преодолявайки градивно тревогите и излизайки от ситуацията чрез подходящи решения?

Тревожете се с цел

Обикновено хората се притесняват за даден проблем твърде много без да осъзнават, че онова, за което наистина трябва да се притесняват е, че нямат особено много стратегии за решаването му.

Специалистите съветват да седнете, да вземете лист хартия и химикалка и да начертаете 3 колони на листа. В първата колона запишете проблема, във втората най-лошото нещо, което може да се случи, ако тревогите ви се сбъднат, а в третата – 2-3 стратегии за решаване на проблема.

След това просто ги изпълнете! Дори да не успеете, това дава по-голямо спокойствие, че правите нещо по въпроса, отколкото да бездействате и само да се вайкате.

Представете си най-добрия сценарий

Хората са склонни да мислят винаги за най-лошото. Постарайте се да направите точно обратното – представяйте си възможно най-добрия сценарий, по който могат да се развият събитията.

Правете каквото можете да направите днес

Днес е най-важният ден от живота на всеки. Колкото и да мислим за бъдещето, никога не можем да сме сигурни, че плановете ни ще се изпълнят. Често се тормозим, дори много повече – изпадаме в депресии и разбиваме живота си в името на имагинерна цел, която изобщо не е сигурно, че ще бъде достигната.

Затова правете всичко, което зависи от вас днес, за да се постараете поне малко съдбата да ви отвърне със същото утре.

Свързани статии

Самопоощрявайте се

Много е важно да насърчавате сами себе си, когато това е необходимо. Много хора не си дават сметка колко полезни могат да бъдат сами на себе си. Преди да ви помогне някой, трябва да го направите сами вие.

Затова първосигналното тръшкане и вайкане за проблема трябва бързо да бъде овладяно, за да дадете път на същинското решаване на проблема.

Открийте по-добро решение

Добър начин за преодоляване на тревогите и концентрирането на мисълта към откриване на по-добро решение на проблема. Можете да си помогнете чрез същите таблици, споменати по-горе, в които да опишете проблема и да предложите решения.

Този метод се използва в психотерапията и е много ефективен.

Лягайте си рано

Ето един важен физически трик, с който успешно можете да преборите тревожността. Много хора не могат да спят от мисли по проблемите, с които е изпълнено ежедневието им. Но създаването на рутина по отношение на съня постепенно възпитава желание на мозъка да вземе необходимата доза сън в точно определено време, независимо от обстоятелствата.

Възнаграждавайте успехите

Винаги, когато изпаднете в трудна ситуация ще си спомняте как сте се справили с предишна трудна такава, ако се награждавате за успехите. Така мозъкът помни по-лесно и знае за следващия път, че има изход, стига да сме силни.