Свободно време

Притча за двата вълка

Поучителна история за човешката същност

02.10.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Човекът е непредвидим. Всеки от нас има моменти, в които дава свобода на една или друга част от своя характер. Завистта, алчността, скромността съпътстват човека през неговия житейски път.

Следващата поучителна история разказва за двете страни на човешката същност. За добрият и лошият вълк, за вътрешната борба и за това как се става лош или как се запазва добротата.

Притча за двата вълка

Един стар и мъдър индианец от племето чероки разказвал на своя внук за вътрешната борба, която води всеки един от нас. Разказал на малкото момче, че в душите ни се борят два вълка.

Единият е зъл, той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът.

Свързани статии

Другият е добър – той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.

Момчето се замислило за момент и след това попитало дядо си:

– И кой вълк побеждава?

– Този, когото нахраниш. – отговорил старият индианец.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
? ( преди 9 години )
Хубаво. Ама ...кой да обясни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
муспи ( преди 9 години )
А ето ви християнска притча, тя е толкова различна от индианската колкото белия човек от цветния. Двама братя решили да служат на Бога и отишли в планината в две пещери, раздалечени така, че са се виждали само в неделя когато ходили до близкия манастир да се причестяват. Един път след като се върнали, единия брат забелязал в далечината брат си как се разхождал и се спрял изплашен от нещо. Толкова се изплашил че отскочил назад и си тръгнал към пещерата. Дълго се чудил от какво толкоз може да се изплаши брат му, и решил да отиде да види. Видял изсипано състояние, не богатство а цяло състояние. Свалил си расото, натрупал го отгоре, и с голям труд го довлякъл до пещерата си. Слязъл в града и купил най голямата и хубава страда и я направил безплатна болница за бедни като й оставил средства да съществува за известно време. После купил голямо имение за манастир, застроил го със сгради и дигнал църква. Помолил местния епископ да изпрати опитен духовно игумен за да тръгне манастира добре, оставил му пари и болницата под негово покровителство. Купил и други полезни работи, но парите биле много и той почнал да ги раздава на бедните, а това вече е края. Без нито цент за втори път в живота си напуска света и тръгнал към пещерата си. По пътя му се явил Ангел и му казал: Изпратен съм да ти кажа че това което направи се видя и много добре оцени на небето, но то не върви в никакво сравнение с това което направи брат ти. Сега той е много високо и е невидим за тебе, ти и никога няма да можеш да го видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар