Свободно време

Мисъл на деня

За замъците...

03.10.2014г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

„Ако си градил въздушни замъци, работата ти не е непременно загубена. Напротив, тя трябва да е точно там, но просто сега трябва да се сложат основите.“ – Хенри Дейвид Торо

Хенри Дейвид Торо е американски писател и философ, роден през 1817 година в Масачузетс. Завършва своето висше образование в Харвард през 1837 година, а две години по-рано заболява от туберколоза. Занимава се с преподавателска дейност.

Известен е с доброволния изгнанически живот, който водел. След като работи известно време като учител се връща в родния си край и заедно със своя брат откриват училище, в което преподават заедно.

Свързани статии

Повратна точка в неговия скромен живот го кара да се премести да живее в Конкорд, където работи като домашен помощник и градинар. Там се задържа две години и преустановява работа, тъй като здравето му се влошава.

При своите пътувания Торо винаги описвал местата, които посещавал. Сред най-известните му произведения са есето му„Гражданско неподчинение“, прочутото му стихотворение „Езерния остров Инисфрий“, както и автобиографичната му книга „Уолдън“.

Хенри Торо умира през 1862 година в Конкорд.

 

Коментирай
Свободно време