Свободно време

„Антигона“ от Жан Ануи в Театър „София“

Спектакъл за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва „НЕ“ на разбиращото се от само себе си „ДА

04.10.2014г. / 15 00ч.
Аз жената
Снимка: Симон Варсано за театър "София".

Снимка: Симон Варсано за театър "София".

Софийската премиера на „Антигона“ от Жан Ануи беше на 23 септември 2014 г. в Театър „София“. Спектакълът е копродукция на столичния театър и Фондация „Аполония“ по случай 30-тия юбилей на фестивала „Празници на изкуствата Аполония“. За първи път беше представен в Созопол, на 29 август.

Тази „Антигона“ е много различна от това, което познаваме от изучавания в училище Софокъл. Френският драматург Жан Ануи е направил пиесата си улавяща проблемите на съвременното общество.

Режисьор на спектакъла е проф. Иван Добчев, който споделя следното: „Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва „НЕ“ на разбиращото се от само себе си „ДА“ и го отстоява с цената на живота си.“

За ролята на Антигона беше избрана актрисата и все още студентка Каталин Старейшинска. Тя спечели ролята с кастинг, в който участваха над 65 актриси. Въпреки че това е първата й роля на професионална сцена, тя е изключително убедителна.

В ролята на нейния противник, цар Креон, е Ириней Константинов, директор на Театър „София“. Креон изненадва с образа на интелектуалец, стремящ се да запази мира в Тива и в същото време да спаси живота на Антигона. А не е жестокият и безмилостен властващ Креон.

Визията на постановката се допълва с инсталация на художника Станислав Памукчиев, която уж пренася в древна Тива, но много от елементите й водят към днешно време. Това е първи опит на Памукчиев като сценограф, но уникалната му техника за рисуване с пепел съвсем естествено допълва режисьорските решения за спектакъла.

Сред гостите на премиерата беше Коломб Ануи д`Аркур – дъщеря на големия френски драматург Жан Ануи. Въпреки че беше гледала премиерата в Созопол, тя пристигна отново в България специално за да гледа „Антигона“ още веднъж.

Творчески екип:
превод: Христо Мицков
сценичен вариант: Иван Добчев
режисьор: Иван Добчев
асистент на режисьора: Христо Мицков
сценография: Станислав Памукчиев
костюми: Петя Боюкова
музика: Христо Намлиев
фотограф: Симон Варсано

Участват: Дария Симеонова, Каталин Старейшинска, Невена Калудова, Силвия Петкова, Асен Мутафчиев, Ириней Константинов, Йорданка Любеноваk, Николай Върбанов, Росен Белов, Николай Димитров, Иван Спасов.

Тук може да видите трейлър на спектакъла:

Коментирай