Свободно време

Сватбените менюта из Европа и у нас

Кое е най-вкусното и впечатляващо сватбено меню

15.10.2014г. / 15 20ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Месец октомври поставя край на най-предпочитаното тримесечие за сключване на брак. Месеците август, септември и началото на октомври са най-предпочитаните за сватбени тържества не само в България, но и в цяла Европа.

Поради тази причина международната компания за поръчки на храна Foodpanda направи изследване кои са най-вкусните и впечатляващи храни и деликатеси, които задължително трябва да бъдат част от най-важното събитие за младоженците. Храната в този ден е важен детайл и оставя трайно впечатление у гостите.

Експертите съветват да се фокусирате върху свежи храни, които подхождат на сезона и да избирате вкусни и пъстри менюта. Всички сме присъствали на сватби с лоша храна и на сватби с фантастична храна. Разбира се, всичко това зависи и от бюджета, с който разполагате, но и от готвачите, на които е поверена тази важна задача.

А ето кое е най-впечатляващото сватбено меню.

Зима:

Ордьоврите са задължителни преди основната вечеря. През зимата майстор готвачите препоръчват присъствие на стриди, терин от гъши дроб с карамелизирано кашу, пъдпъдъчи яйца с хайвер и запържен бекон, поднесен с целина. За да впечатлите гостите си, може да им предложите вкусна салата с манатарки и круши. Да, това звучи странно, но е един от най-предпочитаните деликатеси. За основно ястие младоженците залагат на телешки стек, гарниран с мариновани репички и джинджифил. Десертът, това е едно от най-очакваните неща след сватбената торта. Няма да сгрешите, ако предложите малки шоколадови кексчета със сладко от боровинки.

Пролет:

През пролетта ордьоврите трябва да бъдат свежи. Включете в менюто си скариди с чили масло и лук, аспержи с шам фъстък и пълнен белтък със сметана. Салатите трябва да включват тиквички и домати с босилек. За основно изберете пушена пъстърва с гарнитура от сладък лук и заквасена сметана или със запържен до златно ориз с шафран. Ако гостите ви не обичат морска храна, през пролетта може да им предложите ребро от говеждо месо с гарнитура от сладки картофи и див чесън. На това меню за десерт отива лимонов сладолед с парченца ягоди.

Лято:

За салата поднесете бяла ряпа с цвекло, нарязани на тънки ленти и оформени под формата на сърце или летни шишчета с цвекло, репички, краставици и различни видове сирена. За ордьоври най-предпочитани са морските деликатеси като миди „Сен жак“ с лимонов сос, омари и шишчета с рапани и опашки от лангуста. Лятото е сезонът на леката храна, затова и в основното ястие използвайте здравословни съставки. Ние ви предлагаме филе от риба тон или сьомга, поднесени с авокадо и пюре от тиквички. Ако гостите ви не обичат риба, поднесете патешки гърди с карамелизирана царевица и печени патладжани. За десерт изберете чийзкейк.

Есен:

Добре познатият гъши дроб е предпочитан ордьовър през есента. Поднесете го карамелизиран с ябълки или ананас, или стриди с черен пипер и парченце грейпфрут.

За основно ястие поднесете телешки стек с гъби и настъргано френско сирене. Гъбите напомнят за есента. Салатата може да бъде микс от няколко свежи или топли салати. Рукола с чери домати и пармезан или топла салата от картофи, сметана и настъргани трюфели. За десерт поднесете печена дюля с ментов сладолед.

Всички тези ястия са предпочитани из Европа, но какво се сервира на сватбите в България. Тук се набляга на добре познатите шопска или овчарска салата. Ордьоврите са от няколко вида сирена и различни видове филета и луканки. За основно младоженците избират пилешка пържола с гъбен сос или свинска пържола с гарнитура. Десертът в повечето случай е парче от сватбената торта. За разлика от цените, които плащат в Европа, в България сватбените менюта са между 25 и 30 лв. на човек, и в повечето случай са много по-вкусни от тези, които ви представихме.

Каквато и храна да подберете, наблегнете на доброто настроение и веселбата. Това е един от най-важните дни в живота ви. Направете го незабравим за вас и за вашите гости.

Коментирай