Свободно време

Представяне на летопис на живота и творчеството на Йордан Йовков в два тома

Съставители – Сия Атанасова и д-р Кремена Митева, отговорен редактор проф. дфн Иван Сарандев

22.10.2014г. / 11 00ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Хермес"

Снимка: Издателство "Хермес"

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и издателска къща „Хермес“ имат удоволствието да Ви поканят на премиерата на книгата

Йордан Йовков (1880 – 1937)
Летопис на неговия живот и творчество
Том I и II

Съставители – Сия Атанасова и д-р Кремена Митева,
Отговорен редактор проф. дфн Иван Сарандев

На 23 октомври (четвъртък) от 17,00 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, на втория етаж, ще се състои премиерата на „Летопис. Йордан Йовков“ Том I и II.

Летописът е труден жанр и не само заради обема на периодичните издания, излизащи през четирите десетилетия, но и заради затрудненията, свързани с тяхното издирване и степента на годността им за ползване.

А Йордан Йовков го е заслужил, защото сътвореното от него е резултат от колосален труд. И затова то е така съвършено, че сме принудени да се запитаме: „Какво още искаме в повече?“

Но в изкуството няма граници, защото талантът не изчерпва всичко от възможното.

„Летопис на неговия живот и творчество. 1880-1937“ е цялостен и завършен портрет на писателя, изграден върху съхранилото се в паметта на съвременниците и върху приноса на литературната критика за утвърждаването му като национален и европейски писател.

Цялостното му творчество е съхранило ония качества на българина и българката, които Йовков желаеше да види у тях. Той пое от тях щафетата, защото онова, което завеща, отговаряше на историческите и интелектуални промени, настъпили след Вазов.

Епохата налага нови критерии, нови форми и канони, нови философски системи, които са в състояние да обслужват човешката цивилизация.

Том I
Корична цена: 24,95 лв.
Обем: 402 стр.

Том II
Корична цена: 24,95 лв.
Обем: 454 стр.

Прочетете още:

Коментирай