Свободно време

Животът на децата в България

През техните собствени очи

06.11.2014г. / 11 25ч.
Мария Дуковска
Животът на децата в България

Във Велико Търново бе открита изложбата „Детските права имат лице и история“, целяща да покаже живота на децата в България през призмата на техните права.

Снимковата панорама е организирана в рамките на инициативата „УНИЦЕФ Фоторепортери“ по повод 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето.

Представянето й първо във Велико Търново е част от годишната среща на общините-приятели на детето, организирана от УНИЦЕФ, на която градът е домакин.

Изложбата бе официално открита от г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, г-н Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на община Велико Търново и г-жа Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

„През последните 25 години се промени начинът, по който гледаме на децата –като на активни личности с обособени права. Но все още има много неща, които трябва да се подобрят. Точно затова УНИЦЕФ призова хората в България чрез тази фотоинициатива да ни покажат как живеят децата и да провокираме заедно възрастните да се замислят над детските права. А това, че честваме и още една годишнина – 5-тия рожден ден на мрежата от общини-приятели на детето, която продължава да приема нови членове – показва, че грижата за децата нараства и че макар те наистина да са нашето бъдеще, децата живеят в настоящето и имат нужда от подкрепа тук и сега“, заяви г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Идеята на снимките е да популяризират правата на децата и за целта изложбата е разделена в категории, отразяващи основните детски права: право на живот, право на име и гражданство, право детето да развие пълния си потенциал, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца и др.

Близо 500-те снимки, набрани по време на инициативата, са направени от деца и възрастни, любители и професионални фотографи. 50 от тях (25 снимки, направени от деца под 18 години и 25 снимки, направени от възрастни) са включени в изложбата, която до края на ноември ще бъде поставена в още 9 града–приятели на детето – София, Варна, Пловдив, Благоевград, Шумен, Димитровград, Козлодуй, Свищов, Гоце Делчев.

„Отстояването на основните права на децата е гаранция за благосъстоянието на цялото общество. Градовете и общините трябва да се погрижат в максимална степен за осигуряване на добри условия за живот и развитие за всички деца“, заяви Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на община Велико Търново. Годишната среща на Общините–приятели на детето, която се провежда на 5 и 6 ноември във Велико Търново, цели да създаде среда за споделяне на опит и добри практики в областта на прилагане на Конвенцията за правата на детето на местно ниво.

„25 години след приемането на Конвенцията за правата на детето, ние трябва да докажем, че това не са само добри пожелания. По отношение на образованието, здравеопазването, правото на избор, цялото общество е длъжник на децата. Ето защо ние трябва да работим не само за децата, но с децата, защото детското участие е сред най-малко развитите права в България. За целта трябва да превърнем Конвенцията за правата на детето в жива реалност за всички деца, защото това е най-широко ратифицираният международен документ в историята на човешките права“, заяви г-жа Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Конвенцията за правата на детето е част от вътрешното законодателство на България и е основният документ, чиито принципи следва и прилага Държавната агенция за правата на детето.

Коментирай
Свободно време