Свободно време

Необикновени коледни традиции по света

В Естония на Бъдни вечер ходят на сауна

25.12.2014г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Винаги свързваме Коледа с празнични трапези, песни, подаръци, веселие. Има още толкова неща, които допринасят за честването на Рождество Христово. Във всяко кътче на земята, където се почита този празник, има различни традиции, някои от които са и необичайни. Споделяме някои от тях.

Франция

Във Франция децата вярват, че подаръците се носят от Пер Ноел. Затова преди сън те поставят обувките си пред камината, за да може техният Дядо Коледа да ги напълни с подаръци. Също се вярва, че Пер Ноел закача на коледното дърво играчки, плодове и ядки.

Австралия

Далеч от мразовитото време, под слънчевите лъчи, със скутер или върху сърф, се забавлява австралийският Санта Клаус. Температурата през декември там е около 25-28 градуса, което прави времето идеално и за каране на ролери покрай плажната ивица по време на коледните празници.

Индия

Населението на Индия е главно от хиндуисти и мюсюлмани, но тези, които са християни (около 2,3% от населението) и празнуват Коледа, не украсяват иглолистно дърво. За празниците с играчки се закичват бананово или дърво на манго. Домовете също се украсяват често с листа от тези дървета.

Мексико

Сомбреро, текила, кактуси и жарко слънце. Почти така изглежда Мексико по време на коледните празници. Хората излизат по улиците със запалени фенери в ръка и чукат от врата на врата. Това е нещо като възстановка на онзи момент, в който Мария и Йосив са търсили подслон. След това отиват до катедрала и накрая чупят чинии, което се приема за края на годината.

Украйна

В Украйна в домовете се внася коледно дърво, което се украсява с коледни играчки, но и още нещо. На елхата се слага изкуствена паяжина, а играчката паяк се скрива между клоните. Този член на семейството, който го намери, ще има много хубава година.

Тази интересна традиция тръгва от стара народна приказка. В нея се разказва за една много бедна жена, която нямала с какво да украси елхата си. Един паяк изплел своята паяжина на зелените клони. Когато дошла Коледа и слънцето погалило паяжината, нишките се превърнали в злато и сребро.

Норвегия

Чували сме, че метлата „измита“ лошата енергия“ и затова е хубаво да има по една малка метла за украса във всеки дом. Но в Норвегия по време на коледните празници домакините скриват всички метли. Според техните поверия, така вещиците и злите духове няма да ги откраднат и да правят пакости из града.

Естония

Ако за вас големите празнични събирания са стресиращи, то за празнуващите в Естония са облекчение. На Бъдни вечер естонците ходят на сауна. Там, докато пият водка, си разказват интересни истории.

Свързани статии

Италия

В някои части на Италия се смята, че подаръци се носят от вещица на име La Befana. Тя пристига на Коледа с традиционните празнични бонбони и сладкиши, носи и плодове, а за непослушните въглища или чесън. Семействата обикновено й оставят чаша вино. Заради това вярване по време на празниците много жени се преобличат като La Befana.

Финландия

На Бъдни вечер финландските семейства палят свещи и фенери и отдават почит на починалите си роднини, посещавайки гробищата. Дори и тези, чиито роднини не са погребани наблизо, посещават гробищата и оставят свещ в чест на своите близки, погребани на друго място.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати