Свободно време

Спектакълът „Lord of the Rings in Concert“ взриви българската публика!

Невиждано досега кино и музикално шоу изпълни сърцата на хиляди почитатели на сагата „Властелинът на пръстените“

06.12.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Грандиозният спектакъл „Lord of the Rings in Concert“ взриви българските почитатели на филмовата поредица, изпълнили столичната зала „Арена Армеец“ късно снощи!

Дългоочакваният музикален шедьовър на композитора Хауърд Шор най-после зазвуча на живо пред хилядите фенове на сагата на Толкин.

Залата беше пълна, а овациите следваха всеки кулминационен момент. Това със сигурност е най-мащабното и зашеметяващо излъчване на филм на голям екран в историята.

На огромна 3-метрова видеостена бе прожектирана първата част от сагата „Властелинът на пръстените“ – „Задругата на пръстена“. На живо и в абсолютен синхрон музикантите от Симфоничния оркестър на БНР озвучиха филмовата лента с оригиналния саундтрак към филма като направиха преживяването незабравимо и вълнуващо.

Характерната за епичната сага магическа и мистериозна част от саундтрака – хоровите изпълнения, бяха представени от Смесения хор на БНР, Детския хор на БНР и Хорът на Софийските момчета.

Мащабният симфоничен концерт протече под майсторското диригентство на Давид Райц. Той е основен диригент в пътуващото филмово и музикално зрелище „Lord of the Rings in Concert: The Fellowship of the Ring“. Вокалното соло бе в изпълнение на американското сопрано Кейтлин Луск, която изпълни и хита на Ения „May it Be“ на финалните надписи.

Спектакълът бе разделен в две части по 90 минути с 20-минутен антракт.

Популярният в цял свят формат „Movie in Concert“ е премиерен за България и Източна Европа. Още през 2003-та година композиторът Хауърд Шор дирижира симфоничния оркестър и хора на Нова Зеландия към световната премиера на симфонията на „Властелинът на пръстените“ в Уелингтън.

Оттогава симфонията и „Властелинът на пръстените“ – на живо в синхрон с прожекцията са имали над 285 представления в изпълнение на някои от най-престижните световни оркестри.

Хауърд Шор е сред най-уважаваните, отличавани и дейни композитори и диригенти на нашето съвремие. Неговите творби с режисьора Питър Джаксън от трилогията „Властелинът на пръстените“ са най-внушителното му постижение досега, донесли му три награди „Оскар“. Той получава още множество награди за произведенията си. В момента работи по втората си опера и „Хобитът“ на Дж. Р. Р Толкин.

Снимки: Булфото

Коментирай