Свободно време

Топ 10 на новогодишните фойерверки по света за 2013-та

С нетърпение очакваме тазгодишните!

28.12.2014г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

 

Новогодишната заря е един от най-дългоочакваните и паметни моменти, отбелязващи края на една година и началото на нова. Тя е своеобразна кулминация, която предизвиква екстаз у публиката, насъбрала положителна енергия и чакаща в захлас стрелките на часовника да ударят полунощ.

Навсякъде по света тази паметна минута се отбелязва със зашеметяваща заря. Всяка година пиротехничните представления надминават предходните, а милиони зрители по цял свят очакват със затаен дъх поредната зашеметяваща изненада.

Нека си припомним най-мащабните и впечатляващи новогодишни фойерверки по света от миналата година! Нямаме търпение да зърнем тазгодишните!

Таймс Скуеър, Ню Йорк


Пускането на гигантската новогодишна топка на Таймс Скуеър е може би най-известното новогодишно шоу в света. Всяка година стотици хиляди се стичат на известния площад, за да видят пищното шоу. Точно в 23:59 часа на 31 декември топката започва да се снижава от 23 метра височина, олицетворявайки отброяването на последните мигове от старата година.

Топката се спуска по специално проектиран пилон, като прецизните изчисления топката да удари земята в полунощ, са изумително точни. Следва взривоопасно зашеметяваща заря!

Лондон, Великобритания


Фантастичните фойерверки на брега на Темза осветяват силуета на прекрасната столица на Обединеното кралство всяка година. През изминалата 2013-та Окото на Лондон засия ослепително, наблюдавано от над 250 000 души, събрани по бреговете на Темза. Невероятната заря, за която са били изстреляни 12 500 фойерверки е струвала на лондонската община 200 000 паунда. Шоуто продължи около 11 минути. Колко приятен начин да се похарчат толкова много пари!

Сидни, Австралия


Кайли Миноуг, горещата австралийска попзвезда, бе миналогодишният творчески посланик, имащ задачата да отброява последните секунди от 2013-та пред събралата се многохилядна публика. Седем тона фойерверки са били изстреляни за мащабното зрелище над пристанището на Сидни, струващо над 6,6 млн. долара.

Виктория Харбър, Хонконг


Шоуто там е било с продължителност 8 минути – едно от най-продължителните в историята на града. Бреговете на Хонконг направо горят от красивата заря.

Копакабана, Рио де Жанейро


Бразилия е известна с пищните си тържества. В новогодишната нощ на миналата година по плажовете на Копакабана се събраха повече от 3 млн. души, които са останали да прекарат празничните дни в топлата прегръдка на Бразилия.

Гренландия


Гренландия, макар и обвита в ледове, празнува подобаващо и не остава по-назад от многолюдните световни столици. Заслепяващи северното сияние фойерверки гръмнаха в новогодишната нощ на 2013-та над ледената й покривка.

Москва, Русия


Емблематичният Червен площад на Москва избухна в близост до Кремъл, за да посрещне новата година в празничен екстаз.

Свързани статии

Берлин, Германия


Берлин посрещна новата година на площада между Колоната на победата и Бранденбургската врата. Многохилядната публика се наслади на прекрасното пиротехническо и светлинно шоу.

Рейкявик, Исландия


Когато слънцето залезе около 16 часа местно време, жителите на Рейкявик имат невероятната възможност да се насладят на супер шоу, подготвено с над 500 тона фойерверки. Исландия е много подходяща дестинация за новогодишни празненства, защото ако имате повече късмет, ще зърнете и северното сияние, заедно с празничната заря!

Маями, Флорида


На миналото новогодишно празненство в Маями, Флорида се събраха над 250 000 местни жители и гости на града, за да посрещнат зрелищната заря. Е, вярно е, че Коледа и Нова година не са същите без сняг, но защо пък да не се полюбуваме на една топла и плажна Нова година!

Още внушителни фойерверки разгледайте в галерията ни тук.

Снимки: oddee.com; Wikimedia Commons

Коментирай