Свободно време

Традиционни празнични напитки от различни части на света

Кой е най-ароматният пунш?

26.12.2014г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Коледа и Нова година са едни от най-вълшебните празници в годината, в които заобиколени от близки и приятели, обгърнати от празничния дух, се наслаждаваме на празнични блюда и напитки. Освен традиционните и любими ястия, на трапезата ни винаги има и алкохолни напитки.

Вижте няколко изкушаващи празнични рецепти от различни краища на света, които може би ще ви вдъхновят да приготвите и опитате нещо по-различно за предстоящите празници .

Германия – Glühwein

Германия е една от европейските държави известна със своите невероятни коледни базари. На тях може да откриете красиви празнични сувенири, подаръци за близки и приятели, ябълки в карамел, наденички и всичко това обилно полято с греяно вино.

Специалната празнична напитка топли не само посетителите на базара, но и тези, които са решили да посрещнат на открито новата година. Виното е подправено с дъхава канела, кардамон, джинджифил и горчив портокал.

Ароматно и сгряващо, това вино е един от най-ефективните начини да се предпазите от ниските зимни температури докато пазарувате и се забавлявате.

Великобритания – Wassail

Връщайки се назад, чак до 15 век, узнаваме, че Wassail е една от най-старите и традиционни празнични напитки. Консумирането на греян сайдер е вековна традиция и се смята, че ще донесе много здраве, благоденствие и добра реколта от ябълки.

В нея могат да бъдат открити разнообразни вкусове като вкус на канела, джинджифил, индийско орехче, като често към напитката се добавят ябълки и захар.

Чили – Cola де Mono

На коледните и новогодишни празници в Чили се пие студена празнична напитка. Експлозията от вкусове наречена Cola де Mono включва анасонова напитка с алкохолно съдържание между 25 и 60 градуса, мляко, кафе, ванилия, карамфил и разбира се много лед.

Канада и САЩ – Яйчен пунш

Вероятно сте забелязали, че в повечето коледни американски филми семействата си приготвят за празниците яйчен пунш.

Приготвянето на тази напитка е разнообразно, но основни съставки си остават млякото, захарта, яйцата, сметаната, канелата, индийското орехче, като в някои случаи може да се добави и бренди, ром, уиски.

Мексико – Ponche Navideño

В Мексико въпреки приятните температури за месеца, приготвят празнична напитка наречена Ponche Navideño. Традиционният горещ пунш се приготвя от захарна тръстика, ябълки или круши, цитрусови плодове, стафиди, сушени сливи, текила, ракия или ром.

Ако някога решите да посрещнете на това необикновено място коледните и новогодишни празници, не пропускайте да опитате от специалната напитка, която може да си закупите на всяка търговска улица.

Свързани статии

Пуерто Рико – Coquito

Coquito е пуерториканската напитка, която допълва празничния дух по това време на годината. Изобилието от вкусове и екзотика включва ром, кондензирано мляко, кокосово мляко, ванилия и подправки като карамфил, индийско орехче и канела. Звучи страхотно, нали?

Карибския басейн – Sorrel Punch

Традиционната празнична напитка е направена от изсушени цветя хибискус в съчетание с тъмен ром, захар, пресен джинджифил, вода и лимонов сок. Всичко това поднесено по невероятен начин на фона на бели пясъци, изумрудени води, палми и слънце.

Снимка: Thinkstock

Коментирай