Свободно време

Позитивни неща, които всъщност работят срещу вас

Действия, които ви вредят повече, отколкото ви помагат

08.01.2015г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колкото и да не ни се вярва, има неща, които противно на очакванията ни, работят срещу нас. Може и да не сте се замисляли, но вероятно като много други хора правите разни на пръв поглед обикновени неща в ежедневието си, които обаче работят срещу вас.

Кои са тези действия, които ви вредят повече, отколкото ви помагат?

Директният контакт с очите

Свикнали сме да смятаме, че директният контакт с очите е демонстрация на честност и откритост в отношенията. Всъщност, зависи от ситуацията. Не е задължително винаги да втренчвате погледа си в някого. Така можете да прекрачите личното му пространство или сигналите ви да бъдат разчетени погрешно.

Например, вперването на погледа може да се разтълкува и като агресия от ваша страна. Ако говорите с шефа си и не отмествате поглед нито за миг, може да се приеме като демонстрация на желание за надмощие и това може да ви докара доста негативи.

В приятелска обстановка пък директният зрителен контакт може да се разтълкува като стремеж за господстващо, доминиращо поведение. Никой не обича да усеща чак толкова осезателно доминиращото поведение.

Подробно документиране на живота ви в социалните мрежи

Страшно много хора прекаляват с качването на снимки, отбелязването на събития, пускането на пространни статуси в социалните мрежи. Това носи големи рискове за социалния ви живот, защото вместо да спечелите вниманието на приятелите и познатите ви, може да ги подразните.

Според едно проучване, хората, които водят изключително активен живот в социалните мрежи, остават все по-малко забелязани от приятелите си. Техните контакти се пренасищат от постоянното постване и започват все повече да отминават публикуваното.

Говоренето в „аз“-форма

Рано или късно този свръх аз ще ви изиграе лоша шега. Ако всяко ваше изречение започва с „аз правя“, „аз мисля“, „аз съм сигурен“, „аз смятам“, рискувате да загубите голяма част от социалните си контакти.

Никой не приветства прекалено голямото его. Ако не включвате околните в изказванията и действията си, те все някога ще се отдръпнат от вас. Употребата на „ние“-формата е необходима за здравословното общуване с околните, смятат психолози.

Планиране на диетичен режим

Планирането на започване на диета и постоянното говорене за това вместо предприемането на действие наистина може да ви изиграе лоша шега.

Скорошен анализ на 50 изследвания установява, че прекаленото мислене за това какво ще ядете или какво трябва да ядете може сериозно да подкопае целите ви. Колкото повече мислим за нашите избори, толкова по-лесно е да не успеем с изпълнението на плана си.

Що се отнася до храната и фитнеса, добрите намерения на хората за бъдещото им здравословно хранене, за красивата фигура и стегнати мускули всъщност влияят много негативно, заключават психолозите.

Затова е важно да започнем веднага с промяната, щом веднъж сме помислили за нея. Протакането предразполага към нездравословно прегрешаване с множество вредни храни и навици, като за последно.

Свързани статии

Да живееш в настоящето

Всички сме чували тази максима. Много хора смятат, че кроенето на планове за бъдещето няма никакъв смисъл, защото плановете винаги се объркват. Така те живеят така, сякаш утрешният ден може да е последен. Има някакъв особен чар в такъв тип съществуване, но то може да донесе доста негативи.

Миналото, настоящето и бъдещето са свързани и този факт няма как да бъде оспорен. В голяма степен бъдещето ни зависи от отношението ни към днешния ден. Действията, които предприемаме днес, могат да влошат или подобрят бъдещото ни състояние, затова е добре да се прави план за предстоящото в живота – ако не дългосрочен, то поне за обозримото бъдеще.

„Ако животът ти поднесе лимони – направи си лимонада!“

Хубаво и веселяшко мото, но то няма да ви накара да се почувствате по-добре, поне не в дългосрочен план. Вместо да си правите лимонада от проблемите, с които сте се сблъскали – решете ги! Това е по-добрият начин за справяне със ситуацията, а не немарливостта.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
wildfire ( преди 9 години )
1. Мога доста да поспоря с авторката на публикацията и да оспоря доста от написаното: не от любов към спорта, а с опит, подвърден и доказан от живота.2. Подкрепям Аманда.3. И това с лимонадата и проблемите - извинете ме, но имам чувството, че чета ученическо творчество. На ученика можеш да простиш. Но на журналист в информационно, развлекателно...издание - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар