Свободно време

Най-странните легенди за превъплъщенията на Дядо Коледа

Всяка страна със своите особени обичаи

18.12.2014г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Месец декември е времето, в което независимо къде се намират по света, децата получават своите подаръци. Разлика има единствено в добрия герой, който им ги носи. Най-популярната версия на добрия старец – Дядо Коледа, навлязла с американската поп култура, е и най-модерната и разпространена.

Това обаче не означава, че и останалите народи нямат свои герои, които радват децата в святата нощ! От мошенически гноми до приятелски настроени вещици и страховити животни – вижте кои са най-причудливите легенди за добрите същества, носещи подаръци по цял свят!

Коледните джуджета

Според исландските предания, тринадесетте пакостливи джуджета радват децата всяка година. Историята им може да се проследи назад до 30-те години на 20 век, когато един исландски писател съставил кратко стихотворение, описващо ролята им през коледните празници.

Оттогава коледните джуджета са преминали през много превъплъщения – от мили работливи малки хора, изработващи и разнасящи подаръците до досадни разбойници и дори кръвожадни същества, които отвличали и изяждали децата в нощта.

Коледните джуджета си правят какви ли не шеги с подаръците на децата. Обикновено са придружени от котка, която в някои легенди е описвана като гладен звяр, който се храни с лошите деца. Джуджетата носят подаръци на най-послушните деца през тринадесетте нощи, оставащи до Бъдни вечер. На лошите деца се оставят само картофи, ако не са слушали.

Скандинавия

В скандинавските страни наричат добрия коледен благодетел Томте. Легендата за Томте е широко разпространена в Норвегия, Финландия и Швеция. В ранните си превъплъщения Томте е известен като млад, уродлив герой, който посещавал семейните ферми. Той погаждал различни номера на онези стопани, които не гледали добре фермите си.

С течение навремето и нарастване на влиянието на християнството, Томте започнал да се превръща в символ на Коледа. Неговият външен вид в преданията се променил, добил по-нормален човешки и благороден вид и в крайна сметка днес той олицетворява добрия старец, носещ подаръци на децата.

Днес родители и роднини на децата се преобличат като Томте и носят на живо подаръците на децата. При скандинавците легендата, че добрият старец влиза през комина и оставя тихомълком подаръците, не е застъпена. Томте кара своята шейна, тя не лети, за разлика от тази на западния модел на Дядо Коледа.

Кристкинд

Буквално в превод от немски кристкинд означава „детето на Христос“. Легендата за този герой е разпространена в Германия, Австрия, Италия и части от Бразилия.

Най-ранните свидетелства за Кристкинд датират от 1500 г. и са популяризирани от Мартин Лутер. Те са базирани на религиозни мотиви. Кристкинд обикновено се изобразява като малък светец с руса ангелска коса и крила. Влиянието му над този празник намалява с нарастване ролята на Дядо Коледа. Но въпреки това в много католически страни, той е централна фигура, най-вече в страните от Централна и Южна Америка.

За разлика от другите легенди, в които алтернативните на Дядо Коледа герои носят подаръците за децата, Кристкинд няма общо с подаръците. Те се разменят в негова чест, а самият той никога не се е появявал като фигура, радваща малчуганите.

Белсникел

Легендите за Белсникел са характерни за Германия, Австрия, Аржентина, САЩ и по-специално холандските колонии в Пенсилвания.

Белсникел е легендарна личност, която придружава Санта Клаус в някои региони на Европа. Ролята му е да бъде най-близък придружител на добрия старец в благородната му мисия и да му помага с носенето на радости за малките деца.

Той обикновено се изобразява като планинец, облечен в кожи, покриващи тялото му, а от време на време носи и маска, скриваща лицето му. В повечето райони плашат децата с него, ако са непослушни, подобно на нашия Торбалан.

Въпреки че Белсникел обикновено има отрицателна величина в преданията, в някои райони той е известен като основната фигура, която носи подаръците. В Германия, например, на 6 декември – денят на Св. Николай, послушните деца получават малки подаръци и вързопчета с бонбони, а непослушните – въглища или камъчета.

Свързани статии

Пер Ноел

Пер Ноел е френският еквивалент на Дядо Коледа или поне най-известното му превъплъщение. Той прилича на Дядо Коледа на външен вид, но вместо елени за превоз използва едно магаре на име Ги, което означава имел на френски.

Палавите деца също трябва да се страхуват от него. Пер Ноел оставя малки подаръци и бонбони в обувките, оставени край камината. Той носи ръждясали вериги и ключове за лошите деца, които не са слушали през годината. В някои по-брутални версии на легендата, той дори реже езиците на най-лошите деца, които са хванати в лъжа.

Бефана

Бефана в италианския фолклор е старица, а в някои предания дори вещица, която се е превърнала в неотменна част от Коледа. Нейната история варира, но най-популярната е, че тя дава храна и подслон на тримата мъдреци, тръгнали на път да се поклонят на бебето Иисус.

Бефана често е изобразявана като стара вещица, яхнала метла, заметната с черна забрадка и носеща торба с подаръци. Смята се, че тя ще замете всяко дете, което още не е заспало и се опитва да проследи кога ще пристигнат подаръците в празничната нощ.

Това е хитър начин родителите да успеят да накарат децата да стоят мирни в леглата, докато организират подаръците на определените за това места.

Подобно на Дядо Коледа, Бефана влиза в домовете през комините и оставя подаръците. Отново за непослушните има парче въглен, подхвърлен уж от комина. Бефана се счита за най-добрата домакиня в цяла Италия, тъй като измита двора на всяка къща, която посети.

Коментирай
Свободно време