Свободно време

Някои любопитни факти за лака за нокти

Най-скъпият лак за нокти в света струва 250 хиляди долара

02.02.2015г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лакът за нокти е аксесоар, с който рядко се разделяме. Но той е много повече от боя, с която обагряте ноктите си. Вижте някои любопитни факти за него.

Има данни, че първият лак за нокти е с произход от Китай и датира от времето преди Христа. Неговите първоначални съставки включвали пчелен восък, яйчен белтък, желатин и растителни багрила.

В Древен Египет, цветът на лака за нокти подсказвал за социалното положение. Светлите тонове се носели само от нисшата класа, а за висшето общество били ярките цветове, като червено.

Акрилните лакове за нокти са създадени през 1978 г. Те са измислени от зъболекар.

Не трябва постоянно да лакирате ноктите си. Според експерти, ноктите всъщност са „жива тъкан“ и непрекъснатото лакиране може да има негативни последствия за тяхната красота. Не само ще станат по-сухи, но и по-крехки и чупливи, поради липсата на кислород.

Най-скъпият лак за нокти в света струва 250 хиляди долара. Създаден е от диамантената компания Azature, а лакът съдържа 267-каратови черни диаманти, което определено оправдава и цената.

Френският маникюр наистина е създаден във Франция. Така френските кралски особи имали елегантни ръце и нокти, което допълнително ги отделяло от по-нисшите класи.

Мишел Менар е френски гримьор, който вдъхновен от цветовете на автомобилите, решава да създаде боя и за нокти. През 1927 година Max Factor включва в своята гама крем, който се нанася върху ноктите и след това те получавали розов цвят. През 1929 година Revlon стартира производството на лакове, които са идентични с цветовете на червилата.

Свързани статии

Някои дами могат да проявят алергични реакции към лака за нокти. Това се дължи на една от основните съставки – формалдехид. За щастие някои козметични брандове предлагат лакове за нокти, които не предизвикват алергии.

Когато избираме определен цвят за нокти, това не е случайно. Цветовете и човешките емоции са пряко свързани, но много често не го осъзнаваме. Проучванията показват, че цветовите предпочитания обикновено са резултат от връзката между несвързани елементи, които са подсъзнателно съхранявани в паметта ни.

За да удължите трайността на лака за нокти е добре да го съхранявате в хладилник и задължително шишенцето трябва да е в изправено положение.

Снимка: Thinkstock

Коментирай