Свободно време

Малко известни факти за косата

Да научим нещо интересно заедно!

07.02.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Косата е един от най-красивите и атрактивни естествени аксесоари за една жена. Тя играе голяма роля за цялостното възприемане на човека. Жените с красива, буйна и бляскава коса винаги са считани за привлекателни и обаятелни. Подсъзнателно красивата коса ни кара да възприемаме някого по съвсем различен начин.

Полагаме всякакви грижи, за да поддържаме косата си здрава и в добър вид. Жените отделят време на прическата си понякога повече, отколкото на облеклото си. Но какво всъщност знаем за косата?

Ето няколко любопитни факта за нашата коса!

Факт №1 – Всеки кичур коса съдържа 14 различни елемента, включително следи от злато. Филип Уолтър и колегите му Пиер и Мария Кюри, работейки в университета в Париж, откриват златни наночастици в човешки косъм.

Факт №2 – Косата може да се използва за почистване на нефтени разливи. През 2007 година се случва такава голяма петролна катастрофа край бреговете на Сан Франциско. Тогава някои доброволци еколози използват постелки, изплетени от човешка коса за почистване на плажа, тъй като косата абсорбира петрола от водата. Тя действа като естествена гъба.

Факт №3 – Косата съдържа информация за всичко, което се случва в кръвта и тялото. Чрез специални изследвания може да се установи употребата на наркотици и други вещества. В косъма личи и минералният състав в организма. Затова косата е най-често срещаното съдебно доказателство.

Факт №4 – Косата е много силна. Един косъм може да издържи 100 грама тегло. Представете си колко би издържал един кичур или дебел сноп коса!

Учените са установили, че цялата коса на главата ви може да издържи приблизително 12 тона, което се равнява на теглото на два слона!

Свързани статии

Факт №5 – Косата на хората от жълтата раса расте до по-голяма дължина, отколкото на всички останали. Косъмът на африканците е по-тънък, отколкото изглежда и е по-склонен да се къса или къдри. Така къдравият косъм създава впечатление на изкуствена гъстота.

Факт №6 – Единственото, което не може да се идентифицира чрез лабораторна проба на косъм е човешкият пол. Космите на мъжете и жените са с абсолютно идентична структура.

Факт №7 – Тъмната коса е най-често срещаната в световен мащаб. Най-редки са червените коси. Хората с червена коса са около 1% от населението на света. 2% от хората по света пък имат естествено руса коса.

Факт №8 – Косми може да растат навсякъде по тялото освен по дланите, ходилата, клепачите, устните и лигавиците. Всяка друга точка на вашето тяло има космено покритие, независимо дали е забележимо или не.

Коментирай