Свободно време

6 мита за бирата

Обичат ли жените бира или не?

11.02.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че бирата е любим алкохол, за който обаче се носят поредица от митове и легенди. Каквото и да се говори за бирата, тя безспорно има много качества, заради които си заслужава да не я подминаваме.

Но кои са най-абсурдните митове, които се ширят по неин адрес и много хора им се доверяват?

„Можете да се справите с шкембето, ако преминете само на светла бира.“

Истината е, че светлата бира е само с 90-100 калории по-нискокалорична от тъмната. Така че няма значение дали ще пиете само светла или само тъмна бира. И двете са почти еднакво калорични. Тайната за свалянето на биреното шкембе е в количеството. Просто намалете бройката бири.

„Колкото по-тъмна е бирата, толкова по-високо е количеството алкохол.“

Това е абсолютен мит. Една от най-тъмните бири е Гинес, а тя съдържа само 4,2% алкохол. Цветът на бирата в случая се дължи на препечения малц, а не на съдържанието на алкохол.

„Бирата губи качествата си ако е оставена да се стопли, а след това отново е охладена в хладилника.“

Това е вярно донякъде, но само ако го правите отново и отново, няколко пъти. Ако го направите само веднъж-два пъти, няма да забележите особена промяна във вкусовите й качества.

Бирата може да бъде съсипана, само ако е оставена отворена или ако я оставите на слънчева светлина твърде дълго. Затова се уверете, че съхранявате бирата си на тъмно и хладно място.

Свързани статии

„Бирата не трябва да има твърде горчив или твърде кисел вкус.“

Бирата има този характерен горчив вкус заради хмела, намиращ се в нея. Той помага за балансиране на сладкия вкус на малца и действа като консервант. Вкусът на хмела зависи от вида бира и начина на обработка.

Но именно горчивият вкус е това, което прави бирата неповторимо питие. Той придава силен, леко земен и горчив привкус, което я прави привлекателна за милиони хора по света. Ако ви е твърде горчива, вземете просто една кола.

„Бирите, бутилирани в зелени бутилки са най-добрите.“

Цветът на бутилката не зависи само от вида бира. Тъмните бутилки помагат за защита на бирата от вредното влияние на светлината. Ето защо бирата се разпространява в различни бутилки – зелени, кафяви и почти черни. Въпрос на избор на производителя е колко тъмно стъкло да предпочете за своята бира.

„Жените не обичат бира.“

Бирата не е само мъжко питие. Много жени обичат да си пийват бира. Някои се мръщят на горчивия вкус, но определено бирата е повсеместно любимо питие както на мъжете, така и на жените.

Коментирай