Свободно време

Любопитни факти за човешкото ДНК

Крие ли ДНК ключа към безсмъртието?

14.02.2015г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

ДНК е основната градивна частица на живота. В нея е кодирано цялото ни същество, цялото ни развитие и история.

От зората на цивилизацията хората се чудят как се е зародил животът, как се предава информацията и какви са механизмите на тези процеси. Търсенето продължава и до днес, въпреки че сме намерили някои от отговорите.

Ще ви представим няколко интересни факта за човешкото ДНК, за да разберем заедно по-отблизо нейната същност.

Продължителност на живота на ДНК

Един от най-интересните факти за ДНК е свързан с нейното „дълголетие“. Едно изследване от 2012 година показва, че в идеални условия молекулата на ДНК може да оцелее в продължение на 6 млн. години.

По този начин добре запазените клетки могат лесно да бъдат клонирани след много време, което дава надежди на човечеството за удължаване на живота и дори безсмъртие. Кой знае какво ще се случи един ден!

Колко дълга може да е ДНК

Интересното тук е, че пълната дължина на спиралите в молекулата на ДНК се изчислява приблизително на около 102 см. Като се има предвид, че в човешкото тяло има около 100 000 милиарда клетки, общата им дължина, ако са навързани във верига би достигнала от Земята чак до Плутон!

Клетъчно увреждане и регенерация

Един забележителен факт за ДНК е балансът между крехкостта и устойчивостта на човешкото тяло. Нашето тяло е хем податливо на увреждания от средата, хем е толкова добре създадена машина, че да продължава да оцелява въпреки ударите, които човечеството понася от хилядолетия насам.

Всяка клетка от човешкото тяло се уврежда приблизително по 1 млн. пъти на ден по някакъв начин. Ако тялото ни не е създадено да се съпротивлява на вредните влияния, всички трябваше да сме измрели от злокачествени изменения в клетките.

Всъщност, по подобен механизъм настъпват и раковите заболявания.

Въпреки това, тялото ни има сложна система за защита, която постоянно се заема с ремонтирането и възстановяването на увредените клетки.

Прилика с шимпанзетата

Чудили ли сте се защо шимпанзетата са толкова умни? Генетиците са установили, че въпреки че сме се развили по различен начин в продължение на хиляди години, шимпанзетата се различават от нас само по 2 хромозоми.

Смята се, че 99,4% от техния геном е идентичен с нашия. Някои учени дори мислят, че при определени обстоятелства, би могло да се получи успешно кръстосване между двата вида. Представяте ли си?

Свързани статии

ДНК се използва като склад

Един от най-уникалните факти за ДНК е, че тя много успешно се използва като носител за архивиране, ако говорим на езика на компютрите.

Учените са си направили труда да сравнят обема на информацията, която би могла да се складира в ДНК, ако тя беше харддиск – ДНК е в състояние да съхранява до 700 терабайта данни само в 1 грам клетъчна маса.

Пътят към безсмъртието

Учените вярват, че пълното разчитане на човешкия геном ще даде тласък на управлението на процесите на стареене. Така един ден се надяваме да достигнем онова, до което всеки човек би искал да се докосне – безсмъртието.

Според учените, някъде в кодовете на ДНК безсмъртието е заложено и само чака да бъде отключено.

Хората и неандерталците имат сходно ДНК

Следващият път, когато наречете някого неандерталец с цел да го обидите, помислете отново дали не обиждате и себе си. Изследванията показват, че разликите между нашето съвременно ДНК и това на неандерталците са твърде малко.

Учените смятат, че този резултат е налице заради кръстосването на двата вида още преди 50 000 години. Това е оставило сходни белези в двата вида, предали информацията си и до днес. Доказателство за това твърдение е скелет на 30 000 години, открит в Италия, за който се смята, че е потомък на женски неандерталец и мъжки хомо сапиенс.

Предстои още много интересни факти за ДНК и еволюцията тепърва да бъдат открити. Може би тогава ще си отговорим на всички въпроси, които ни измъчват и до днес.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )