Свободно време

Най-скъпите сватби на всички времена

Най-скъпата сватба на света е тази на Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян и принцеса Салама

13.02.2015г. / 18 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сватбеният ден е дългоочакван за всяка влюбена двойка. Всеки детайл от подготовката е от значение. Някои могат да си позволят грандиозна и пищна сватба, докато за други бюджетът е ограничен.

Този февруари по CBS Reality ще се запознаете с визията на бъдещите булки и младоженци, които се борят да организират по най-добрия начин своя сватбен ден, без да надхвърлят бюджета си.

От избора на най-подходящото място до украсата, търпението на булката и младоженеца е подложено на нови и нови изпитания, а консенсусът е от основно значение. Ще успеят ли булката и младоженецът да постигнат такъв консенсус, изправени пред трудната задача да организират идеалния сватбен ден в рамките на бюджетните си ограничения?

Премиерната поредица „Богата булка, бедна булка“ ще ни запознае с всичко, свързано с организацията на съвършения сватбен ден.

Не пропускайте да гледате поредицата от 23-ти февруари, всеки делничен ден в 08:50, 15:05 и 20:05, с повторение през уикендите в 18:00 от 7-ми март.

Историята помни едни от най-величествените сватбени церемонии на всички времена, които са и най-скъпи. Вижте за кои звездни двойки цената не е от значение.

Принц Чарлс и лейди Даяна Спенсър

Наименованието „сватба на века“ не беше случайно. Лейди Даяна Спенсър се омъжи за Чарлс, принц на Уелс, на 29 юли 1981 година. Роклята на Ди струваше 13 000 долара, но най-големият разход беше за охрана и контрол на тълпата; за целта бяха похарчени 600 000 долара, с което цената на сватбата възлезе на 70 милиона долара по днешния валутен курс.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян и принцеса Салама

Най-скъпата сватба на света до наши дни. Специално за седемдневната му сватба с принцеса Салама през 1981 година, този принц от Абу Даби нареди да бъде построен стадион с 20 000 места. Цената на тази сватба, достойна за крал, „удари“ 100 милиона долара.

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино

Сватбата на двойката се състоя през 2009 година в прочутата опера на Венеция „Театро ла Венеция“, а списъкът на звездните гости включваше Боно, Пенелопе Круз и Уди Харелсън, които се включиха към присъстващите, пеейки „Over the Rainbow“ (Над дъгата). В крайна сметка големият ден на Хайек и Пино възлезе на 3,5 милиона долара.

Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас

Макар да не беше официално холивудско събитие, тази сватба със сигурност притежаваше блясъка от телевизионната драма „Tinsel Town“. Освен участието на 40-членния уелски хор, церемонията включваше и изпълнения на Джими Бъфет и Арт Гарфънкъл. Сред присъстващите 350 гости на това събитие на 2000 година на стойност 1,5 милиона бяха Голди Хоун, Джак Никълсън, МегРайън и бившият Генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Според сведенията, сватбата на 21-ви век е струвала 34 милиона, 32 от които похарчени за сигурността. Не е лесно да си крал (или бъдещ крал). А булката беше облечена в рокля, достойна за бъдеща кралица, на изумителната цена от 434 000 долара.

Елизабет Хърли и Арун Наяр

Когато имаш две сватбени церемонии, летвата задължително трябва да бъде висока. Хърли и бизнес магнатът Наяр имаха традиционна англиканска сватба в английски замък, последвана от едноседмични празненства и хинду церемония в родния град на Наяр Родпур в Индия. За съжаление двете церемонии и похарчените 2,5 милиона не можаха да осигурят дълъг съвместен живот на двойката.

Пол Маккартни и Хедър Милс

Сър Пол не се поскъпи за втората си венчавка и похарчи 3 милиона за сватбата си с Милс през 2002 година. Но съюзът им продължи само шест години, така че големият ден на битълса му излезе по 500 000 долара за всяка година от брака – солидна цена, като се има предвид, че по-късно Маккартни определи брака им като „грешката на десетилетието“.

Ким Кардашян и Крис Хъмфрис

Сватбата на Кардашян, чийто 72-дневен брак може да се състезава за най-висока цена и най-кратка продължителност в историята, бе оценена на 10 милиона, от които само сватбената торта струваше 20 000 – почти толкова, колкото е общата цена на повечето сватби.

Лайза Минели и Дейвид Гест

Четвъртият опит не донесе голяма радост на Минели, тъй като бракът й с Гест, сключен през 2002 година, продължи само година и половина. Но без съмнение, тя си плати добре за тази година и половина – 3,5 милиона, ако трябва да сме точни. Въпреки присъствието на Майкъл Джексън в ролята на шафер и такива известни личности като Елтън Джон и Барбара Уолтърс, не бихме могли да очакваме нещо по-малко от тази разточителна церемония.

Челси Клинтън и Марк Мезвински

Бракосъчетанието на Клинтън през 2010 година се извърши в присъствието на 400 гости в имението „Астор Кортс“ в Ню Йорк, построено първоначално за Джон Джейкъб Астор IV. Роклята на булката беше дело на Вера Уонг (която също беше поканена), сватбата струваше 5 милиона долара, а безглутеновата сватбена торта беше висока 5 фута.

Том Круз и КейтиХолмс

Каква е цената на това да се омъжиш в италиански замък, всички гости на сватбата ти да са облечени от Армани, да има заря от фойерверки и да пее Андреа Бочели? 2 милиона. Въпреки че това очевидно не можа да купи щастие на двойката, тъй като бракът им, сключен през 2006 година, беше прекратен миналата година.

Свързани статии

Дейвид Бекъм и Виктория Адамс

Според сведенията, сватбата на бившето момиче от „Спайс гърлс“ Виктория Адамс и напористия футболист Дейвид Бекъм през 1999 година е струвала 800 000 долара – скромна цена за звезди от техния ранг, но трябва да отчетем факта, че годината е 1999. А не може да се каже, че двойката е проявила скромност в големия си ден – те седяха на златни тронове пред олтара, а сватбената им торта беше украсена с голите фигури на двамата. Шикозно, нали?

Снимки: CBS REALITY, Reuters

Коментирай