Свободно време

5 мита за кардио тренировките

Ако искате тренировката ви да е ефективна, не им се доверявайте!

22.02.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кардио тренировките са най-ефективният и бърз начин за сваляне на килограми. Но отслабването може и да се забави, ако наблягате само на кардиото и пренебрегвате упражненията за стягане на мускулите.

Много хора се доверяват на различни митове по отношение на кардиото и затова резултатите им не са особено задоволяващи. За да извлечете максимални ползи от тренировките си, трябва да престанете да се доверявате на следните митове за кардиото, които са широко разпространени.

Мит – правете първо кардио, а след това вдигане на тежести и упражнения.

Този въпрос стои отдавна като спорен. Според много фитнес практикуващи, а и инструктори, интензивното кардио отнема голяма част от енергията, което пречи на упражненията след това.

Затова е въпрос на индивидуално усещане с кой вид тренировка да започнете. Не е задължително кардиото да е преди другите видове упражнения.

Мит – задължително трябва да изгорите поне 500 калории за една кардио сесия.

Не се съсредоточавайте в цифрите. Така лесно ще се разочаровате, ако не постигнете резултатите. Пък и всичко е строго индивидуално. Някои хора горят по-лесно калории от други.

Вместо това настройте съзнанието си по посока интензивността на тренировката, отколкото към цифрите и броя на калориите. Стремете се да задържите пулса си в рамките на 75-84 удара в минута за по-дълго време. Това е по-важно за ефективността на кардио тренировката.

Мит – кардио тренировка на празен стомах гори повече калории.

Представете си автомобил – не можете да го карате без гориво, нали? Изтощителните тренировки горят много калории. Ако сте гладни, това би довело до крайно изтощение на организма и неспособност за довеждане на тренировката докрай.

Ако стартирате тренировката на празен стомах, организмът ви ще започне да разгражда въглехидратите в тялото, които са най-бързо разградими или мускулната мазнина, вместо да черпи енергия от мазнините в мастните клетки. Така ще се получи обратният на желания ефект.

Освен това, така рискувате да дехидратирате тялото си, което носи допълнителни рискове. Затова преди тренировка е добре да хапнете нещо протеиново с малко въглехидрат, например нискомаслено кисело мляко с плодове, лъжичка мюсли и една-две чаши вода.

Свързани статии

Мит – винаги разделяйте кардио тренировката от упражненията за мускули.

Не е задължително да разделяте двата вида тренировки. Повечето хора ги изпълняват последователно, а по-голяма ефективност има, ако се смесят. Тоест, можете да правите 20-минутна кардио сесия, след това да направите пауза за упражнения с гирички, и след това отново да направите 20-минутна кардио сесия.

Мит – ако правите достатъчно кардио, можете да ядете каквото си искате.

Много хора смятат, че щом тренират, това им дава пълна свобода за угощение. На всички ни се иска това да е вярно, но уви, не е.

Дори да има някакъв ефект от тренировката, той няма да е особено забележим. За да има истинска полза от тренировката, трябва да се спазва определен хранителен режим, колкото и да не ни се харесва. Без диета няма как да се получи.

Коментирай