Свободно време

Будистки мъдрости за живота

Побеждавайте себе си

19.02.2015г. / 13 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

„Не е достатъчно някой да бъде добър човек, ако не върши нищо.“ – Буда

Щастието е чувство, към което всеки се стреми. То има различни форми, цветове, а формулата му за постигане в зависимост от приоритетите често е индивидуална.

Въпреки това е добре да се обърнем към няколко будистки мъдрости, които ще ни помогнат да преоткрием себе си, търсейки повече щастие, а когато го открием, да можем да го задържим трайно.

Започнете от малкото

„Каната се изпълва капка по капка.„Или както е казал великият Ралф Уолдо Емерсън: „Всеки художник някога е бил аматьор.„Ние всички имаме свое начало, затова приемете малкия старт. Когато сте последователни и трудолюбиви, ще достигнете до успех. Никой не успява за една нощ да направи чудеса в живота си.

Мислите се превръщат в неща

„Всичко, което сме, е резултат от това, което мислим. Ако някой говори или действа с лоши намерения, болката го следва. Ако някой говори или действа с чиста мисъл, щастието го следва, като сянка, че и никога не го напуска.“

Като каква личност бихте се определили, повече песимист или оптимист? Не бива да забравяте, че начинът, по който мислите, почти винаги определя вашите действия. Погрешните и негативни мисли за хората около вас, за света около вас, пораждат негативни събития в живота ви. Трансформирайте начина си на мислене, за да поканите щастието в живота си.

Прощавайте

Едно от най-големите изпитания за човешката душа е прошката. „Задържането на гнева е като хващането на горещи въглени, с намерението да ги хвърлите върху някой друг; вие сте този, който се изгаря.“

Гневът, омразата, завистта са отрова за личността. Научете се да прощавате и се освободете от плена на тази негативна енергия. Да прощаваш не е признак на слабост или да бъдеш глуповат. Означава да се освободиш от ненужен товар и да продължиш предпазливо напред.

Свързани статии

Побеждавайте себе си

Най-голяма победа е тази над самия себе си. „По-добре е да завладеете себе си, отколкото да спечелите хиляди битки. След това победата е ваша. Тя не може да се отнеме от вас, нито от ангели или от демони, рая или ада.“

Който може да победи себе си е най-силен. Да завладееш себе си означава да владееш своите емоции, ум, начин на мислене. Да преборите страховете си, да надвиете пороците си, да игнорирате всички негативни мисли.

Живейте в мир

„Мирът идва отвътре. Не го търси отвън.“ Често търсим мира в живота си в материалното удовлетворение. Мирът не се крие в новата работа, скъпата кола и придобивки. Мирът е вътре в нас и когато успеем да го открием, постигаме щастие във всяка друга сфера от нашия живот.

Снимка: Thinkstock

Коментирай