Свободно време

Интересни факти за сиренето

Първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария през 1815 година

11.03.2015г. / 14 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Сиренето е една от най-любимите и полезни храни, които консумираме всекидневно. Знаете ли, че най-популярното сирене в света е „Чедър“, но не и най-консумираното.

А ако случайно сте се заблудили, че французите са най-големите консуматори на сирене в света, следващите любопитни факти ще ви разкрият кои хапват повече сирене от изтънчените французи.

Факт 1

Няма точна информация относно произхода на сиренето, но според археологическите проучвания, произходът на любимия продукт датира още от 6000 г. пр. н. е.. Проучванията показват също, че по онова време сиренето се приготвяло от краве и козе мляко в Месопотамия.

Факт 2

Световният пазар предлага повече от 2000 разновидности на сирене, като моцарелата е сочена за най-предпочитаното сирене.

Факт 3

Гърците са най-големите потребители на сирене в света. Средно един човек консумира около 27,3 кг сирене на година.

Факт 4

В световен мащаб производството на сирене надминава производството на кафе, тютюн, чай и какао.

Факт 5

Първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария през 1815 г.. През 1851 година в Америка започва масово да се произвежда сирене.

Факт 6

Сирене може да се произвежда от различни видове мляко, като краве, биволско, козе, овче, мляко от кон, дори и от камилско мляко.

Факт 7

По време на Римската империя големи римски къщи са разполагали с отделни кухни за производство на сирене, които били наричани „careale“.

Факт 8

Някои видове сирена като моцарела, чедър, швейцарски сирена, могат да помогнат за предотвратяването на кариеси. Когато ги консумираме се насърчава отделянето на слюнка, което води до отстраняване на захарите и киселините в устната кухина. Сиренето също така има антибактериален ефект и предпазва зъбния емайл.

Факт 9

След падането на Римската империя монаси са били отговорни за изобретяването на някои от класическите сортове сирене, които познаваме днес. Според British Cheese Board във Великобритания има около 700 различни местни вида сирена. Смята се, че във Франция и Италия са познати около 400 вида за всяка страна.

Факт 10

Различните аромати, цветове и текстури на сирената идват от много фактори, включително от вида на млякото, вида на бактериите или киселини, използвани за производството му, продължителността на стареене, добавяне на други аромати или плесен.

Свързани статии

Факт 11

За да се произведе 1 кг сирене са необходими между 7 и 10 литра мляко.

Факт 12

Най-скъпото сирене в света се прави от млякото на лос в малка ферма в Швеция. Животните са опитомени, което е голяма рядкост за лос. Доят се само в определени месеци в годината. Един килограм от полученото сирене струва 500 долара.

Факт 13

Сирене може да се приготви и от човешка кърма. Le Petit Singly е малка ферма, която се намира във Франция. В нея се приготвя сирене от дарена кърма. Производителите на сиренето твърдят, че то е богато на важни витамини, а вкусът му напомня съвсем леко за лешници.

Снимка: Thinkstock

Коментирай