Свободно време

Как да променим света около себе си?

За да бъдем по-щастливи

13.03.2015г. / 15 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Случвало ли ви се е светът около вас да започне да се движи монотонно? Със сигурност. Тази монотонност ни кара да бъдем инертни и да заобикаляме предизвикателствата на живота, които често са забавни, вълнуващи и могат да ни направят по-щастливи и успешни.

В резултат потъпкваме мечтите си, проявяваме завист към чуждите постижения и се смаляваме още повече.

За да променим всичко това, най-напред трябва да променим света около себе си, нашия вътрешен свят и мир. Тук са няколко съвета за това как може да направите тази промяна.

Какво ви вълнуваше като дете?

Опитайте да си спомните с какво ви беше интересно да се занимавате, когато бяхте деца. От играта с лего, строител, редене на пъзел. Запишете на лист всички увлекателни игри и занимания, които са ви радвали като деца и започнете да се занимавате с тях отново.

Често тези добре прекарани минути ви зареждат не само с положителна енергия, но и с идеи, които може да превърнете в печеливша формула.

Ако в този момент не работехте, как бихте запълнили свободното си време?

Може би ще изберете да отидете на кино, театър, ще прочетете някои интересни книги, ще се запишете на езиков курс или сами ще се обучавате чрез онлайн уроци и т. н.

Запишете всичко това и започнете с малки стъпки да изпълнявате всичко от списъка. Така ще се научите как по продуктивен начин да запълвате вашето свободно време.

Какво ви кара да забравите за света около вас?

Работата, лекциите, семейството ни карат да забравим за света около нас. Не забелязваме красотата на света, забравяме да се забавляваме, да си дадем почивка. Помислете какво ви кара да забравите всичко това и да се пренесете в друго време, на друго място.

Може би приятни спомени, любимата музика, определен аромат, пътуванията през почивните дни и т. н. Запишете всичко това и всеки ден за няколко минути правете вашия малък ритуал за отвличане от монотонността. Пуснете си хубава музика, изпийте чаша от любимата ароматна напитка, гледайте фотографии на пейзажи и т. н.

За какво най-често разговаряте с близки и приятели?

Помислете дали вашите разговори са забавни, интересни, вдъхновяващи и разтоварващи или напротив. Връщат ви отново и отново в неприятни спомени. Така например, когато не харесваме работата си, винаги говорим с часове за негативите й.

Това ни натоварва, изморява, демотивира да открием по-добрите възможности. Задайте си като задача да говорите само за хубави неща, за вашите мечти.

Свързани статии

Запишете на лист всичко, което ви кара да се чувствате потиснати, смачкайте листа и го изхвърлете в кошчето. Правете този трик всеки път, когато се почувствате зле.

Какво искате да постигнете до края на живота си?

Всеки има такъв списък, дори и да не е записан на белия лист. Вие запишете поне 10 идеи, които искате да постигнете в близкото бъдеще. Срещу всяка от тях запишете какво е необходимо да направите, за да се случат. Следва най-важната стъпка – да действате!

Искате да свалите излишните килограми – хранете се балансирано и спортувайте. Искате да подобрите познанията по западен език – купете самоучител или се запишете на езиков курс и т. н.

Коментирай
Свободно време