Свободно време

Петък 13-ти всъщност е много хубав ден!

Няколко факта за петък 13-ти, свързани с позитивни случки

13.05.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Противно на фаталистичните теории, свързани с петък 13-ти, много хора твърдят, че тази дата им носи само позитиви.

Чували ли сте за трискайдекафобия? Това представлява страх от числото 13. Този страх се счита за суеверие, исторически свързано с религиозни предразсъдъци. Специфичният страх от петък 13-ти се нарича параскаведекатриафобия.

Преди да побързате да се уплашите, че днес денят ще е фатален заради дяволското число 13, вижте защо петък 13-ти може и да бъде много позитивен ден!

Официално акордеонът е патентован на 13-ти януари 1854 година, въпреки че първият известен патент е регистриран малко по-рано – на 6 май 1829 година във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан.

Обикновено звукът на акордеона се свързва с фолклорната музика. Той присъства и в нашите народни музикални мотиви. Интересен факт е, че въпреки интересния си и несравним звук, акордеонът не присъства в симфоничните и класическите оркестри.

Първата жена инструктор по летене е регистрирана на 13 октомври 1939 година, което се е падало петък. Това е една голяма крачка в женската еманципация в трудните мъжки времена. Името на дамата е Евелин Пинкерт Килгор.

Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри през 2004 година в Атина се случи на 13 август, петък. Този спортен форум се свързва исторически с позитивна нагласа, тъй като освен спортния дух, Олимпиадата въплъщава и обединението на нациите в името на феърплея и посланието за мир в целия свят.

Ето че няма нищо лошо в това такова голямо събитие да се случи в петък 13-ти!

Стив Бушеми се е родил на 13 декември 1957 година.

Латинският корен на думата петък (friday) произлиза от името на богинята на сътворението, присъстваща в англосаксонската, скандинавската, исландската и тевтонската митология. Тя се нарича Фрея. Името и означава „замръзване“.

Свързани статии

Наименованието произлиза от деня на замръзването – петък. На староанглийски – friegedaeg, на датски – Fredag, на холандски и немски – Freitag.

По Средиземноморието царицата създателка е наричана Венера. Петък 13-ти в гръцката митология също се свързва с Венера и нейното царуване.

Един библейски позитивен пример за героичността на тринадесетия петъчен ден от месеца е смъртта на Иисус, който бива разпнат на кръста на петък 13-ти, за да изкупи греховете на човечеството.

Така в числото 13 могат да се открият редица положителни символи, които показват, че не трябва да се ръководим непременно от негативните суеверия, а да залагаме на позитивното мислене, за да ни се случват все хубави неща не само в този ден, но и през всички останали.

Коментирай