Свободно време

Силата на духа на един учител

„Списъкът с приоритети“ – Дейвид Менаше

15.03.2015г. / 10 13ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Хермес"

Корица: Издателство "Хермес"

Вдъхновяваща история за наученото, любовта и следата, която оставяме. История, която ни кара да се запитаме: Кое наистина е важно в този живот?

Списъкът с приоритети“ на Дейвид Менаше е от книгите, които ни дават много ценни уроци, без да ни учат как да живеем живота си. Историята на нейния автор е толкова вдъхновяваща и силно въздействаща, че без да има претенции за това, ни насочва по пътя. Написаното в книгата много напомня по силата на внушенията една друга незабравима история, която беше високо оценена от българските читатели и се превърна във феномен – тази от „Последната лекция“ на Ранди Пауш.

„Списъкът с приоритети“ има всички качества да достигне успеха на „Последната лекция“ не само художествено, но и чисто човешки. Световната практика го доказа, като превърна заглавието в сензация, а невероятната житейска история на Дейвид Менаше докосна сърцата на хиляди читатели.

С какво тази история е толкова специална и как е успяла да трогне толкова много хора? Отговорът на този въпрос се крие в силата на духа на един учител, сила, която успява да пребори безсилието на тялото му.

И днес, когато темата за учителството е толкова актуална и дискутирана в медиите, а водеща телевизия направи рубрика в едно от най-гледаните си предавания, за да намери „най-готиния“ учител в България, ще ви запознаем с него – Дейвид Менаше, за когото дългът към учениците и вярата в призванието се оказаха по-важни от живота.

Дейвид е учител по литература в една от най-добрите гимназии в Маями. От малък е запален по пънка, скейтборда и литературата. Той никога не е казвал, че е станал учител случайно, а напротив – смята, че е „израснал“ до това ниво. В продължение на 15 години Дейвид преподава английски в многопрофилната гимназия Coral Reef Senior High School в Маями. През 2012 г. е провъзгласен за Учител на годината в окръга. Любим учител на стотици ученици, Дейвид се смята за голям късметлия – не само е открил призванието си в живота, но е помогнал на мнозина да намерят своето.

Следвайки призванието си, той изгражда специална връзка със своите ученици, предава им любовта си към книгите и им помага да открият мястото си под слънцето.

След шестгодишна битка с мозъчен тумор, който го лишава от зрение, памет и подвижност, Дейвид е принуден да напусне работа. Той не иска да изостави учениците си и измисля смел план. Решава да прекрати лечението си и подобно на своя любим герой от книгата на Джак Керуак, да тръгне по пътя. Пуска обява във Фейсбук, че ще прекоси Америка с надеждата да се срещне за последно със своите ученици. Желанието му е да узнае как се справят и дали е имал някакво влияние в живота им. В рамките на 48 часа негови бивши ученици от 50 града откликват на молбата му.

Дейвид изминава хиляди километри от Маями до Ню Йорк, прекосява централната част на Щатите и стига чак до Сан Франциско. Среща се със стотици свои ученици, за да разбере, че всички сме част от великото училище на живота. И да се увери: една истинска личност може да промени съдбата на мнозина.

Най-голяма полза ще извлечете от живота, ако го посветите на нещо, което ще ви надживее.
Уилям Джеймс, философ

Отзиви за „Списъкът с приоритети“

Абстрактно погледнато, всички знаем, че животът е кратък и ценен. Или поне си мислим, че го знаем. Но за Дейвид Менаше – страстен млад учител, който на 34-годишна възраст разбира, че има мозъчен тумор – тази идея не е никак абстрактна. Изпълнен с искрено благоговение към живота, той тръгва на героично пътуване из страната с намерението да посети всичките си бивши ученици и да поговори с тях (както и да ги изслуша) за истинските житейски приоритети.
Елизабет Гилбърт, автор на бестселъра „Яж, моли се и обичай“

Мнозина могат да напишат какво биха сторили, ако разберат, че им остава да живеят съвсем малко, но не са много тези, които биха го направили така задълбочено и честно като Дейвид Менаше в „Списъкът с приоритети“. Житейските уроци на този бивш пънкар, който става учител по английски, вдъхновяват всеки, който се докосне до тях.
Джим Линдбърг, член на рок бандата „Пениуайз“

Когато ракът казва на Дейвид Менаше, че дните му на учител са приключили, Дейвид му отвръща: С цялото ми уважение, но ти изобщо не ме познаваш. Дейвид прави смел и сърцат опит да изведе житейските уроци извън пределите на класната стая и неговата решителност е едновременно вдъхновяваща и просветляваща.
Рон Кларк, американски учител и автор на бестселърите „55 златни правила“ и „Край на скуката в час“

Пътешествието на Дейвид ни дава ценни уроци за значението на човешката близост и разкрива как дори и най-дребните жестове могат да се превърнат в незабравими спомени. „Списъкът с приоритети“ е дръзка и трогателна книга, която на най-дълбоко ниво ни напомня какво означава да бъдем хора.
Джери ДеУит, автор на „Надежда след вярата“ На книжния пазар от 6 март 2015 г.
Обем: 272 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN 978-954-26-1435-7
Корична цена: 12,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
nikoga ne sam imala filosofiata da tarsia i da ostaviam ne6ta koito 6te me nadjiviavat . Ne stradam ot podobna sueta - slava bogu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време