Свободно време

Едни от най-трогателните любовни истории

Те ще ви накарат да повярвате отново в силата на любовта

19.03.2015г. / 11 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Вярвате ли в любовта от пръв поглед, безграничната и изгаряща любов? Ако сте загубили вяра в любовта, следващите любовни истории ще ви накарат да повярвате отново в нейната сила.

Шах Джахан и Мумтаз Махал

През 1612 г., още девойка, Арджуманд Бану се омъжва за15-годишния Шах Джахан, владетел на голяма империя. Преименувана на Мумтаз Махал, тя дарява Шах Джахан с 14 деца и става любимата му съпруга. През 1631 година Мумтаз умира по време на раждане.

Джахан толкова обичал своята кралица, че решава в нейна чест да изгради голям красив паметник – мавзолей. В построяването се включват 20 000 работници, използвани са силите на 1000 слонове, а близо 20 години са били нужни за неговото построяване. Днес той е познат като Тадж Махал.

Кралица Виктория и принц Алберт

Кралица Виктория била весело момиче, обичала изкуството. През 1837 година тя се възкачва на трона на Англия, след смъртта на чичо си, крал Уилям IV. През 1840 г. се омъжва за първия си братовчед, принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота.

Неговата честност, трудолюбие и преданост към семейството били достойни за възхищение. Двамата имат девет деца. Виктория се доверявала изключително много на него за държавните дела и дипломацията.

През 1861 година Алберт умира и това съкрушава кралицата. Три години тя не се появява на публични места. Постепенно започва да се връща към живота и делата, които ръководи, но до деня на своята смърт, тя не сваля черните дрехи.

Сюлейман Великолепни и Хюрем Султан

Една разтърсваща любовна история, която зрителите пред малкия екран имаха възможността да я видят разгърната. Хюрем преди да получи това име, се казвала Александра. Момиче, изповядващо християнството, доведено насила в харема на султана.

С течение на времето тя става неговата любима наложница и въпреки несъгласието на своята майка, Сюлейман я прави своя законна съпруга. Хюрем Султан му ражда шест деца. Тя се откроявала като важна личност в Османската империя.

Благодарение на нея се построяват много джамии, училища, създава благотворителни организации. Любовта между нея и султана била повече от гореща. Сюлейман написал много любовни поеми в чест на своята любима и изработвал сам бижута за нея. Хюрем умира преди султана през 1558 година.

Одисей и Пенелопа

Една история, достойна за възхищение. Войната отнема Одисей от любимата му Пенелопа за 20 години, скоро след като са се оженили. Въпреки, че Пенелопа имала малки надежди завръщането на любимия си, тя успяла да отклони 108 ухажори, всеки един от които се надявал да замени Одисей.

Одисей също бил толкова отдаден, отказвайки любовта на красива магьосница, която му обещала вечна младост. Така след 20 години на дълги изпитания, Одисей прегърнал любимата си Пенелопа.

Клеопатра и Марк Антоний

Тази гореща любовна история е една от най-паметните и интригуващите. Връзката на Антоний и Клеопатра е истински тест за любов. Те се влюбват от пръв поглед. Връзката между тези две силни личности извежда Египет в силна позиция. Любовта им не се приела добре от римляните, но въпреки това те се оженили.

В битка срещу Октавиан, до Антоний достигнали неверни слухове, че любимата му Клеопатра е намерила смъртта си. Тогава той се намушкал в корема с меча си. Клеопатра видяла как любимият и умира и не могла да понесе тази мъка. Скоро след като Египет е превзет, тя се самоубива със змии.

Свързани статии

Ланселот и Гуиневир

Трагичната любовна история на сър Ланселот и кралица Гуиневир е може би една от най-трогателните. Ланселот се влюбва в кралица Гуиневир, съпругата на крал Артур. Любовта им нараства бавно, докато Гуиневир държала далеч от себе си Ланселот. Но любовта и страстта надделяват и те станали любовници.

Една нощ племенникът на сър Ланселот, Модред, разкрива двамата влюбени. Рицарят успява да избяга, а Гуиневир е осъдена на смърт. Малко преди да бъде екзекутирана, Ланселот се връща и спасява своята любима. Въпреки това историята им не завършва щастливо. Ланселот живее като смирен отшелник, а Гуиневир става монахиня и умира в манастир.

Снимка: Thinkstock

Коментирай