Свободно време

Разпознайте лъжеца само за няколко секунди

Лъжецът често повтаря едни и същи фрази

30.03.2015г. / 13 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всички ние сме в известна степен лъжци. Едни са по-добри в съчиняването на неистинни истории, за други е ежедневие измислянето на лъжи, защото се нуждаят от внимание. Лъжите биват малки, големи, благородни и такива, които могат да ви оплетат в мрежата си.

Знаете ли, че човек на ден лъже минимум 10 пъти? Лъжата е сложна система, в която има разказвач в лицето на лъжец и наблюдател. Е, всеки би искал да може да разконспирира само за няколко секунди Пинокиото срещу себе си.

Разпознаването на лъжата изисква редовни тренинги, изключителна наблюдателност и познаване на основните грешки, които лъжците допускат. Тук са няколко ключови техники, които ще ви помогнат само за няколко секунди да разберете дали някой не ви мами.

Усмивката

Усмивката понякога може да прикрие истинските чувства на човека. Обърнете внимание на това как човек се усмихва, а също така наблюдавайте и другите мимики. Ако сте достатъчно наблюдателни, може да откриете страх, гняв, завист, отвращение. Не забравяйте, че истинската усмивка е тази, която е спонтанна, грейва на лицето и се отразява в блясъка на очите.

Какво ви казва лъжецът

Експертите смятат, че говорът и думите най-често издават лъжците. Скоростта на речта, тембърът, дишането, редуването на бързи и бавни темпове на речта. Важно е да обръщате внимание на всяка една промяна.

Също така лъжците са склонни по-малко да употребяват лични местоимения като „Аз“, „мен“ и „мое“. В опитите си да се дистанцират психически от техните лъжливи приказки, общуват с по-малко лични местоимения.

Друго характерно за пинокиовците е повтарянето на фрази и думи, за да валидират лъжата в ума си. Повтарянето на определени думи има цел да ви убеди, да повярвате в истинността на думите. Също така, това е начин да съберат мислите си, за да могат да продължат своята измислена история убедително.

Лъжците обикновено правят твърде много или твърде малко контакт с очите. Ако някой не е в състояние да ви гледа постоянно в очите, докато разговаря с вас, то със сигурност се опитва да прикрие нещо или да избегне въпроса ви, особено ако е неудобен.

Поведението на лъжеца често е объркващо. Той често споделя твърде много информация. Когато споделената информация е в излишък, не е поискана, има голяма вероятност тя да не е истинна или да бъде прикритие на лъжата.

<iframe src="https://embed-ssl.ted.com/talks/pamela_meyer_how_to_spot_a_liar.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Следваща издаваща лъжеца стъпка е инстинктивното покриване, докосване на уязвимите части на тялото. Това може да включва области като шията, гърдите, главата или корема. И не на последно място обърнете внимание на това дали има агресия.

Когато някой лъже и иска да излезе невинен от ситуацията, той действа нападателно и агресивно.

Споделяме и видео, което също ще ви даде някои основни насоки за това как лесно и в рамките на няколко секунди да разпознаете лъжеца срещу вас (може да го нагласите и с български субтитри).

Снимка: thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
nali davat uroci za detektor na lujata za mimikite i licevite reakcii .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар