Свободно време

Какво точно причинява бързата храна на тялото и мозъка?

Вредните ефекти за здравето от бързото хранене и обработените мазнини

29.03.2015г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че бързите храни са вредни. Но много хора продължават да консумират подобни храни, без да си дават реална сметка какво точно се случва с тялото им.

Бързото хранене носи бърза наслада и незабавно удовлетворение, което прави хората по-спокойни и лъжливо сити.

Нека надникнем по-надълбоко в човешкото тяло, за да видим как точно бързата храна му вреди!

Може да взриви банковата ви сметка

Преди да заговорим за здравословните вреди от бързата храна, трябва да отбележим, че този тип ресторанти лъжливо оставят усещане за евтина и засищаща храна. Поотделно съставните части на менюто изглеждат евтини, но само с един сандвич не можете да се заситите, нали?

Затова трябва да вземете допълнителни екстри или пълно меню с включени гарнитури и напитки. Често пъти дори едно меню не може да ви засити. Така вместо да предпочетете малко по-скъпата ресторантска храна, приготвена по правилен начин, вие избирате бързата и лъжливо евтина, която на всичко отгоре засяга и здравословните процеси в тялото.

Прави ви още по-гладни

Съставките в бързите храни са създадени и премислени така, че да ви накарат да огладнеете скоро след консумацията. Веригите за бързо хранене използват опасни съставки, като например натриев глутамат, които доказано имат свойството да предизвикват апетита, влияейки на секрецията на инсулин от панкреаса.

Сами можете да се досетите какви последици има това за здравето в следващ етап.

Освен това, вероятно сте забелязали как всички вериги за бързо хранене залагат на цветовете в рекламните си емблеми. Търговската схема не е случайна. Изследванията са установили, че комбинацията от червено и жълто помага за провокиране на метаболизма и увеличаване на усещането за глад.

Прави ви унили

Канадски изследователи правили изследване върху мишки, проследяващо появата и разрастването на тревожността след обилна консумация на мазнини. Резултатите показали, че 6 седмици след консумацията на богати на мазнини храни, мишките започнали да проявяват симптоми на засилена тревожност.

Причината е, че консумирането на храни с високо съдържание на захари и мазнини променя химическата активност на мозъка, което води до повишаване симптомите на депресия.

Свързани статии

Води до пристрастяване

Дори да не ви се вярва, вредните бързи храни водят до пристрастяване. Това са установили учени от Scripps Research Institute. Те са провели отново изследване върху мишки, хранени с богата на мазнини и захарни изделия диета.

Всички съставки на продуктите от менюто в закусвалните за бързо хранене били включени.

Големите количества от тези вещества довели до натрапчиво желание за преяждане. Отключили се механизми в мозъка, подобни на тези при наркоманиите.

Когато учените надникнали в мозъка на животните открили, че гризачите, хрупали бисквити с крем показали по-голямо активизиране на центровете за волята, които се активират при взимане на наркотици.

Коментирай