Свободно време

Средновековна религиозна истерия, привличаща измамници

„Смърт в манастира“ – Пол Дохърти

22.03.2015г. / 10 00ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Еднорог"

Корица: Издателство "Еднорог"

„Пол Дохърти е маестрото на средновековния криминален роман.“
сп. „Букс“

„Емоционално наситен, изключително точно придържане към историческата действителност... ярка, заплетена и майсторски написана криминална история."
„Пъблишърс Уийкли“

Смърт в манастира“, третата книга от поредицата „Скръбните истории на брат Ателстан“, изправя верните приятели сър Джон Кранстън и брат Ателстан пред три кървави мистерии едновременно

Невероятната двойка – монахът брат Ателстан и коронерът сър Джон Кранстън, любимци на хиляди читатели по света, отново се впускат в разгадаване на невъзможното.

Сър Джон Кранстън, коронер на Лондон, е поканен на пищно празненство в двореца на Джон Гонт, всевластния регент, чичо на невръстния крал Ричард ІІ. По време на пира сър Джон неблагоразумно сключва облог с херцога на Кремона, благородния синьор Джан Галеацо, който го предизвиква публично да разкрие стара мистерия в непосилния срок от две седмици. Няколко мъже са били намерени мъртви в Алената стая, в едно от именията на Галеацо. Никакви следи от насилие не са открити по тях, но лицата на всички са застинали в маска на смъртен ужас.

Репутацията на сър Джон Кранстън е заложена на карта и той отново търси помощта на своя доверен секретар, брат Ателстан. Но добрият монах има свои собствени проблеми. Под олтара на църквата „Свети Ерконуолд“ е намерен мистериозен скелет. Има и случай на чудотворно изцеление. Брат Ателстан безпомощно наблюдава как в неговата енория избухва религиозна истерия, привличаща не само смирени поклонници, но и всякакви измамници.

А в доминиканския манастир „Блекфрайърс“ загиват при загадъчни обстоятелства монаси-събратя на Ателстан. Игуменът моли сър Джон и брат Ателстан за съдействие.

Междувременно двете седмици неумолимо текат... Ще разгадаят ли верните съратници тайната на Алената стая? Дали зловещата находка в църквата на брат Ателстан няма да доведе до неочаквани размирици? Кой е злодеят, който сее смърт в манастира?

Находчивите отговори дава отново магьосникът на средновековните криминални загадки, неповторимият Пол Дохърти.

За автора:

Пол Дохърти е всепризнат майстор на историческия криминален роман и възпитаник на Оксфорд, където защитава докторат върху епохата на крал Едуард II. Той е написал повече от 100 романа, които изкушават всеки любител на добрата мистерия и Средновековието. Неговите увлекателни поредици криминални романи, пропити с атмосферата на отминали времена, са изключително популярни, обичани и търсени от любителите на исторически мистерии.

Пол Дохърти е офицер на Ордена на Британската империя – рицарски орден, учреден от крал Джордж V на 4 юни 1917 г.

На книжния пазар от 12 март 2015 г.
Обем: 256 стр.
Издателство „Еднорог“
Корична цена: 13,90 лв.

Прочетете още:

Коментирай