Свободно време

Забележителни архитектурни феномени

Не ги пропускайте в следващото си пътуване

27.03.2017г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Белият храм, Тайланд; снимка: istock

Белият храм, Тайланд; снимка: istock

По света има много архитектурни забележителности. Някои обаче са истински шедьоври. Ако все още не сте решили къде да бъде следващото ви пътуване за тази година, ние ще ви дадем няколко предложения, които истински си заслужават!

Джамията Насир ал Молк, Шираз, Иран



Строежът на джамията започва през далечната 1876 година и е завършен през 1888-ма. Забележителната сграда включва безупречни архитектурни елементи, но също така предлага ярка палитра от цветове, благодарение на витражите и геометричните миниатюрни плочки, които покриват обширните вътрешни стени.

Голдън гейт, Сан Франциско, САЩ


Мостът Голдън гейт е емблемата на Сан Франциско. Виждали сме го в стотици холивудски филми и телевизионни предавания. Построен е през 1933 година и се простира на почти 5 километра дължина и си заслужава да бъде видян на живо.

Сградата на парламента, Будапеща, Унгария

Сградата на унгарския парламент е изключително внушителна. Тя е сред най-старите и приличащи на дворци законодателни сгради в Европа. Красивото й разположение на бреговете на Дунав прави гледката още по-привлекателна.

Мостът Вашку да Гама, Лисабон, Португалия

Свързани статии

Известен е като най-дългият мост в Европа. Простира се на около 16-17 километра дължина над реката Тежу. Проектиран е от Армандо Рито и е открит за обществено ползване през 1998 година – точно навреме за честването на 500-ата годишнина от откриването на морския път, свързващ Европа с Индия. Откритието прави Вашку да Гама, на когото е кръстен мостът.

Санторини, Гърция



Санторини е една от най-красивите дестинации в Гърция. Нейната архитектура е забележителна. Целият град е в бяло, а къщичките са накацали по хълмовете около бреговете на Егейско море. Вълшебно!

Снимки: istock

Коментирай