Свободно време

Какво закусват по света?

Закусете във Франция, Япония или Бразилия

31.03.2015г. / 08 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Закуската е първото и най-важно хранене за деня. Голяма част от хората я пропускат поради липса на апетит в ранните часове или от липса на време. Но закуската е важна, защото дава енергичен старт на деня, подпомага метаболитните процеси и ни предпазва от преяждане в обедните часове.

Вижте как изглежда тя в различни кътчета от света.

Япония

Закуската в Япония често е лека. Купичка супа мисо и ориз или оризова каша, почти винаги е основната част от закуската, понякога придружена от парче варена риба и мариновани зеленчуци, и разбира се една чаша зелен чай.

Франция

Закуската във Франция също е доста обикновена като съставки, но не и като вкус. Парче добре изпечена френска франзела, гарнирана с великолепни масло и мармалад. Закуската може да включва и сладкиши, пухкави кроасани, придружени с чаша кафе и портокалов сок.

Китай

Оризовата каша е една от най-често приготвяните за закуска в Китай, както и в много азиатски държави. Към нея понякога се добавят и калмари.

Индия

Типичната закуска в Индия варира в зависимост от региона, но често е доста сходна с обяда или вечерята. Най-често първото хранене за деня включва пърленки, тънки палачинки от леща, ориз приготвен на пара, различни сосове с богати подправки, както и картофи отново приготвени по специална рецепта с повече аромати и вкусове.

Мексико

В Мексико също в зависимост от региона закуските се различават. Царевични питки, яйца, боб, сирене, пиле и сосове приготвени по различен начин.

Швейцария

Швейцарската закуска е питателна и здравословна. Тя се състои от мюсли, ядки, стафиди или други видове сушени плодове, гарнирани с кисело мляко.

Бразилия

Освен пресните екзотични плодове, които са в изобилие, в Бразилия за закуска се приготвят малки тестени топчета, пълни със сирене, които се наричат Pão de queijo.

Свързани статии

Финландия

С купичка овесена каша с мляко, пресни или замразени плодове и малко масло, започва първото и най-важно хранене за деня във Финландия.

Швеция

Шведите похапват за закуска сандвичи. Обикновено се приготвят с две филии хляб, намазани с масло и гарнирани с шунка, сирене, зелена салата, краставици, домати и твърдо сварено яйце.

Венецуела

Ако планирате пътуване до далечна Венецуела, знайте, че за закуска ще ви поднесат мека царевична пърленка, пълна с разнообразни пълнежи като сирене, месо, боб и други.

Снимка: Thinkstock

Коментирай