Свободно време

Защо четенето ни прави по-щастливи?

Книгите са нашата формула за щастие

01.04.2015г. / 13 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Има една универсална формула, която ни прави по-социални, помага по-рядко да изпадаме в депресивни състояния, разкрива нашите творчески способности. Четенето!

Вълнуващите минути или часове, които прекарваме потопени в страниците на някоя книга всъщност са нашата формула за щастие. Защо четенето ни прави по-щастливи? Вижте в следващите редове.

Четенето намалява стреса.

Само 6 минути четене на ден може да намали с 2/3 нивото на ежедневния стрес.

Четенето ще ви помогне да преборите безсънието.

Един от най-ефективните начини да се настроите за хубав и пълноценен сън е четенето на книга. Докато четете на приглушена светлина, мозъкът осъзнава, че е време да се отпуснете.

Четенето подобрява функционирането на мозъка.

Учени от университета Емъри са доказали, че след като четем книга в продължение на няколко дни, повишаваме нивото си на интелигентност. Авторите на изследването твърдят, че четенето увеличава броя на невронните връзки в човешкия мозък.

Четенето ни прави по-привлекателни.

Привлекателността не идва само от външния вид на индивида, но и от това дали умее да поддържа интересен и вълнуващ разговор. Ето защо, всеки път когато отваряте книга, ставате все по-интересни като личности.

Четенето ни помага да преодоляваме трудностите.

Когато имаме вълнуващо четиво, ние съпреживяваме всеки момент с героите. Това ни прави по-силни и гъвкави към реалните ситуации от нашия живот. Книгите могат да допринесат да имаме повече любов и успехи в живота си, само защото сме се научили от тях да създаваме свои собствени модели на действие.

Четенето ни помага да обогатим лексиката си.

Когато четем, често попадаме на изрази, които не се срещат толкова често във всекидневната реч. Понякога е възможно да разберем по-добре значението на думата на фона на общото съдържание на текста, отколкото ако само потърсим значението й в речника. Това подобрява лексиката ни и общата ни грамотност.

Четенето развива уменията ни за писане.

Независимо, че не сте тръгнали да ставате писатели, всеки трябва да може да се изразява добре писмено. Четенето на книги засяга онзи талант, наречен писане, който ни помага да боравим с химикалката и белия лист, (а все по-често с клавиатурата), когато се налага или просто за разтоварване.

Свързани статии

Четенето улеснява изучаването на чужди езици.

Редовното четене помага да разбираме по-добре и да запомняме нова информация, особено когато тя е на език, различен от майчиния ни.

Четенето развива способността да слушаме.

Да бъде човек добър слушател е част от способностите му на добър комуникатор. Редовното четене помага да вникнем по-добре в смисъла на лексиката, която чуваме.

Четенето подобрява връзката между родители и деца.

Психолози смятат, че родители, които четат книжки заедно с децата си, имат много по-специална връзка помежду си. Четенето ни помага да направим света по-добър. Активните читатели са три пъти по-ангажирани с благотворителност и доброволен труд.

Снимка: Thinkstock

Коментирай