Свободно време

Днес е Цветница!

На този ден се разрешава консумацията на риба

24.04.2016г. / 07 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Седмица преди Възкресение Христово празнуваме Цветница. Според Светото писание, наближило време, в което Исус, дошъл на света заради спасението на всички хора, ще бъде предаден на позорна смърт.

Но преди това Той сътворил едно от най-големите си чудеса, връщайки към живота Лазар, който от 4 дни лежал в гробница във Витания. За това чудо разбрали хора на длъж и на шир, които заприиждали към Йерусалим, за да видят Исус и възкресения Лазар.

Когато Исус пристигнал в града, бил посрещнат от народа с много радост. Хората размахвали палмови клонки, постилали по пътя му дрехи, хвърляли цветя. Празникът също е наричан и Връбница.

По традиция на днешния ден всеки вярващ християнин отива до църквата, за да си вземе върбова клонка, която напомня палмовите вейки, символизиращи победа. Върбата се поставя в дома, за да донесе много здраве и късмет.

Свързани статии

На празничната трапеза се разрешава да има риба. Омесват се и обредни хлябове, приготвят се постни ястия.

Днес имен ден празнуват Цветелин, Цветелина, Цветин, Цветина, Цвятко, Роза, Ружа, Здравко, Жасмина, Ива, Кала, както и всички останали, чиито имена произлизат от наименования на растения.

Честит празник!

Коментирай