Свободно време

Днес е Разпети петък!

Минаваме под плащаницата за здраве

29.04.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Велики петък, или както е наричан още Разпети петък. Това е най-тежкият ден за Божият син и най-тъжен от Страстната седмица. Исус изтърпял редица мъчения и унижения и бил разпънат на кръст, а дневната светлина помръкнала и тъмнина настъпила над Голгота.

Погребали тялото му в каменна гробница, на чийто вход бил поставен голям камък. На Велики петък постът е най-строг – не се пие вода и не се яде, а също така не се захваща и никаква домашна работа.

В православните храмове се извършва служба с песнопения, на която символично се извършва погребението на Христос. В средата на храма се издига символичен гроб на Исус, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Свързани статии

Днес всички вярващи ще запалят свещичка за здраве, както и за своите починали близки. Ще се помолят за опрощение. На Разпети петък минаваме за здраве под плащаницата, която е поставена върху маса, отрупана с цветя.

На вечерното богослужение тя ще бъде изнесена от храма и с нея божите служители ще обикалят около храма и символично ще извършат погребението на Исус Христос.

В края на службата плащаницата се полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер.

Коментирай