Свободно време

Мисъл на деня

За глупаците

20.04.2015г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

„Глупаците са най-неприятните крадци — те крадат едновременно и времето, и настроението ни.“ – Гьоте

Йохан Волфганг Гьоте е германски поет, драматург и благородник, роден през 1749 г. във Франкфурт на Майн. Родителите му произлизат от заможни семейства, а баща му по образование е правист, но не упражнявал своята професия.

Първоначално Гьоте посещавал обществено училище, а малко по-късно се обучавал с частни учители. Умеел да свири на чело, имал много добри познания по френски, английски, италиански, латински, гръцки, както и по естествени науки, религия и рисуване.

Свързани статии

През 1765 г. започва да следва право. Не след дълго се разболява от туберкулоза и се налага временно да прекъсне обучението си. По време на следването си не спира да пише стихове. След като се възстановява успява да се дипломира.

През 1775 година постъпва на служба към княжеския двор във Ваймар. Няколко години по-късно е назначен за първи министър и получава благородническа титла. Едни от най-известните произведения на Гьоте са „Фауст“, „Страданията на младия Вертер“, „Нощна песен на странника“ и други. Поетът умира през 1832 година.

Коментирай