Свободно време

Хранителни навици според типа личност

Невротичен тип личности – виждат спасение в храната

24.04.2015г. / 15 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Питали ли сте се защо някои хора обичат толкова много пикантни храни, докато други строго се придържат към здравословния начин на хранене?

Според проучване, личностните характеристики, до голяма степен определят нашите хранителни навици. В следващите редове може да видите малко любопитна информация по темата.

Открити личности

Хората с тази характеристика са по-склонни да се придържат към балансиран режим на хранене, като средиземноморската диета. Те определено не са фенове на червеното месо. Вместо това са склонни да се насладят на ежедневно меню, базирано на консумацията на зеленчуци, плодове, сирена, риба и морски дарове.

Отговорни личности

Този тип хора са склонни да търсят често информация за това как да контролират стресовите фактори. За тях е важно да прилагат техники за релакс и добро здраве. Те също избягват консумацията на месо и са най-малко застрашени от така нареченото емоционално хранене. В менюто им преобладават пресните плодове и зеленчуци, а сладкишите рядко достигат до масата им.

Екстроверти

Както знаем, това са изключително социални хора. Техният вид хранене може да бъде наречено социално хранене. Това означава, че обикновено избират храната си по външни хранителни знаци, като привлекателен мирис и представяне на ястието.

Екстровертите обикновено хапват и повече месо, сладки храни, пикантни храни, подсладени напитки. Обичат да се хранят в компания и късните вечери не са им чужди.

Свързани статии

Невротичен тип личност

Този тип личности виждат спасение в храната, използвайки я като начин за справяне с емоциите. Емоционалното хранене почти винаги изключва полезните и здравословни храни. Хората с тази личностна характеристика често страдат от липса на самочувствие, липса на доверие в хората, отрицателни мисли, а някои от тях страдат и от затлъстяване или булимия.

Хората с приключенски дух

Те са спонтанни и непредсказуеми. Обичат промените, всъщност сами ги търсят. Обичат да пътуват, да изучават света около себе си. Техните хранителни навици са разнообразни. Този тип хора са склонни да експериментират с кухнята и нерядко купуват храни от фермерски магазини или пазари. За тях е характерно, че обичат и по-пикантните подправки.

Коментирай