Свободно време

Как да бъдете лидери?

Има моменти, в които трябва да проявите скромност и признателност

26.04.2015г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Да бъдеш добър лидер не е лесно. Казват, че хората или се раждат лидери, или не. Но независимо дали ни е природно дадено или не, когато ръководим свой екип, трябва да бъдем лидери за пример. Тук са няколко основни стъпки, които е важно да спазвате, ако искате да бъдете успешни.

Давайте добри примери.

Лидерите трябва винаги да дават примери и те да са добри, а не само да имат изисквания към служителите си. Част от примерите, които може да дадете на вашите подчинени са добрият външен вид, да им демонстрирате как ефективно да комуникират помежду си, спазване на работното време, любезно съдействие към колегите и клиентите и други.

Има моменти, в които трябва да проявите скромност и признателност.

Съществува разлика между шеф и лидер. И двата образа често попадат под светлините на прожектора. Ако шефът е сам под тях, забравяйки за усилията на своя тим, то добрият лидер е заобиколен от своите служители и не забравя всеки път да им благодари за постигнатите успехи.

Комуникирайте ефективно.

Ефективната комуникация е от съществено значение за междуличностните взаимоотношения, без значение на какво ниво са те.

Едни от най-големите лидери са доказали, че добрата комуникация включва и изслушване на отсрещната страна, зачитане на мнението, достойно излизане от трудни ситуации, без да се засяга противниковата страна и т. н. Научете се да извличате максимална полза от вашите разговори.

Знайте къде да поставите границите.

Може да сте най-мечтаният лидер за шеф и въпреки това, трябва да знаете къде да поставите границите в общуването с вашите подчинени.

Свързани статии

Бъдете ментор за вашия екип.

Продуктивността изисква да има ментор. Креативният екип се нуждае от ментор. Но за да бъдете добър ментор, трябва постоянно да надграждате вашите способности. Никога не спирайте да ги подобрявате. Това важи и за вашите служители. Инвестирайте време и определен бюджет в семинари и образователни курсове, които те да могат да посещават.

Бъдете добър оратор.

Искате да бъдете въздействащи не само за вашите бизнес партньори, но и за служителите, които ръководите? Тогава се научете на ораторско майсторство.

Има много литература по темата, курсове, семинари, а също така може да проследите и част от лекциите в интернет на едни от най-добрите световни оратори и да копирате техния модел. Добри примери са Джордън Белфърд и Тони Роб

Коментирай