Свободно време

Ева Кулева: Дерзайте, защото никой няма да сбъдне мечтите ви, освен вас!

Интервю с професионалния лайф коуч Ева Кулева със съвети за успешни кариера и емоционална връзка

28.04.2015г. / 16 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Ева Кулева е професионален лайф коуч, като преди да избере тази професия, се е занимавала дълги години с маркетинг и реклама.

Преди няколко години прави рязък завой в професионален план и започва да се занимава с коучинг, като основните й програми с индивидуални клиенти са "Привлечи своя идеален партньор" и "Създай щастлива връзка".

Ева провежда и корпоративни тренинги на тема "Управление на времето и енергията".

Срещнахме се с Ева, за да я попитаме как можем да постигнем успех в кариерата, във взаимоотошенията ни с другите и разбира се, в любовен план. Знаем, че няма универсална формула, която да реши всичките ни проблеми, но пък не спираме да питаме и да търсим...

Ето какво ни сподели Ева:

Какви са новите проекти, с които се занимаваш? Предлагаш ли нови програми?

Започнах да правя корпоративни тренинги. Този месец проведох тренинг на тема „Управление на енергията“ и се чувствам много удовлетворена. Щастлива съм, че компаниите в България започнаха да инвестират в такива обучения и да се грижат за щастието на своите служители на работното място и извън него. За в бъдеще планирам да работя и върху взаимоотношенията на работното място, но стъпка по стъпка.

Какъв е ефектът от едно обучение „Управление на енергията“?

Целта ми с този тренинг е да помогна на хората да осъзнаят колко е важно да поддържат висока енергията си и да им покажа как да го правят. Можем да обособим условно 4 типа енергия – физическа, емоционална, умствена и духовна. И от това колко е висока нашата енергия във всеки един момент, зависи каква ще е нашата мотивация за работа, до каква степен ще използваме креативния си потенциал, как ще общуваме с колегите, началниците и подчинените си, какви резултати ще постигнем и т.н. Всичко зависи от енергията ни.

Има една максима - не управлявай времето, а енергията си. Аз бих казала – управлявай времето си, като управляваш енергията си. Т.е. избирай да правиш повече неща, които повишават енергията ти, и общувай повече с хора, които повишават енергията ти. 

Колко време би продължило такова обучение, дълго ли е?Не, средно е около час и половина. Но може да продължи и цял ден. Времетраенето зависи от нуждите и желанията на клиента.

А има ли тайна за успех, която би могла да споделиш с читателите ни? Има ли формула на успеха?

Преди да говорим за формули, е важно да имаме предвид, че за всеки човек успехът означава нещо различно. Един човек измерва успеха с количеството пари, които печели, за друг това е личното време, с което разполага, а за трети е семейството. Така че успехът е различен за всеки. Ти кой успех визираш?

Визирам финансовото благосъстояние, материалният успех. Дали според теб има формула на успеха?

Аз вярвам, че ако правим това, което обичаме, и то ни зарежда, прави ни щастливи, то рано или късно ще сме успешни. Разбира се, има маркетингови техники, чрез които можем да постигнем успех по-бързо, но преди всичко е важно да сме фокусирани върху това, което правим, и да го правим със страст. Много хора се страхуват да посветят цялото си време и внимание на това, което обичат, защото не вярват, че с него могат да печелят пари. И работят едновременно върху няколко проекта, разпиляват енергията си и се чудят защо не постигат добри резултати.

Ти имала ли си случаи в твоята практика на хора, които не намират достатъчно сила да работят, това, което им доставя удоволствие и се примиряват с това?

Да, разбира се, имала съм такива случаи. Основната причина са ограничаващи вярвания като това, че няма да можеш да се издържаш с това, което обичаш да правиш, или, че ако превърнеш хобито си в професия, вече няма да ти доставя удоволствие. За промяната на подобни вярвания работим с моите клиенти. Защото няма обективна истина, това, в което вярваме, е нашата реалност. Ако вярваме, че нещо е невъзможно, то за нас е невъзможно. А за други, които вярват, че е възможно, то е възможно. 

Основните програми, по които работиш, са „Привлечи своя идеален партньор“ и „Създай щастлива връзка“.

Да, коучинг програмата „Привлечи своя идеален партньор“ се състои от 2 части. През първите 2-3 месеца работим за това клиентите ми да се чувстват щастливи и удовлетворени от живота си като необвързани. Това включва определяне на цели, ценности и приоритети в живота, приключване на взаимоотношения, които им носят неудовлетворение, довършване на започнати и изоставени проекти, освобождаване от ненужни вещи, нови хобита и удоволствия, и други стъпки, според ситуацията на всеки отделен клиент.

Във втората част от коучинг програмата, работим върху визията за връзката, която искат, върху профила на партньора, с който биха могли да създадат тази връзка, начините за осъществяване на контакт с повече потенциални партньори, умения за общуване и флиртуване, външен вид, ако има нужда, и т.н.

И след като желаният партньор е вече привлечен, работим върху уменията да се поддържа пълноценна връзка във времето. Така че можем да обособим общо три етапа.

А във втория модул човекът трябва ли да има нещо като набелязана цел, обект, към когото се стреми?

Може да има, може и да няма. Някои хора идват при мен и казват „Помогни ми да го/я спечеля“. Аз им отговарям, че върху тази цел не можем да работим, защото не е под техен контрол. Можеш да направиш всичко възможно да покажеш себе си в най-добра светлина и да споделиш намеренията си с този човек, но не можеш да го накараш да се влюби в теб.

Затова започваме програмата, все едно няма такъв човек, разбираме първо какви са нуждите и желанията на клиента и той създава профил на своя идеален партньор. След това сравнява до каква степен човекът, който си е харесал, отговаря на този профил. И като резултат понякога клиентите ми осъзнават, че вече не проявяват толкова силен интерес към този човек. Защото са се влюбили в нещо повърхностно - външен вид или добро материално състояние, не познават човека достатъчно и са си изградили един илюзорен образ за него/нея. 

А можеш ли да дадеш съвети, най-просто казано, разбира се, как и къде може да открием идеалния партньор?

Най-общо можем да разграничим 4 нива на места и начини за срещи, според степента на вероятност да го срещнем. 

Първото ниво е "Публични места" – в магазина, на улицата, в градския транспорт и т.н. Това е най-ниското ниво – има всякакви хора.

Второто ниво са "Места за необвързани" – партита, сайтове за запознанства, бързи срещи и т.н. На тези места поне знаем, че хората са свободни (или поне така се предполага). Единият от критериите ни е вече удовлетворен.

Третото ниво са "Места по интереси" – танци, готварство, фотография, спорт и т.н. Тези хора вече имат нещо общо помежду си, свързва ги някаква страст.

И четвъртото ниво са "Организации с общи ценности" – навремето това са били църквите, сега са политически организации, духовни общности, благотворителни организации и т.н. На такива места е най-вероятно да срещнем подходящ човек, защото сходството е на високо ниво – на ниво ценности.

Разбира се, необходимо е предварително да знаем точно какъв човек искаме да срещнем, както и ние самите да проявяваме искрен интерес към дейността, с която се захващаме, а не да сме там, само за да срещнем някой готин мъж или жена.

Друг основен източник на запознанства е нашата социална общност - приятели, познати, роднини, колеги, които можем да помолим за съдействие.

Какво мислиш за спийд дейтинга? Това сполучлив канал за запознанство ли е?

Да, разбира се. Насърчавам моите клиенти да ходят на спийд дейтинг по няколко причини. Първо, защото в рамките на един час се срещат очи в очи с 10 представители на противоположния пол, които са на сходна възраст, търсят партньор и живеят близо до тях. Второ – могат веднага на място да преценят дали има химия или не. Също така бързите срещи са прекрасна възможност да тестват и подобрят своите комуникационни умения с другия пол – да излушват, да задават директни въпроси, да представят себе си накратко и да флиртуват. Това е уникална школа.

На какво мислиш, че се дължи тази глобална самота, която се разпространява? Все повече хора са необвързани, въпреки технологичния напредък и средствата за комуникация, на какво го отдаваш?

Има два аспекта, които бих искала да коментирам. Важно е да направим разлика между сам и самотен. Има много хора, които се чувстват добре като необвързани, т.е. те са сами, но не са самотни. И това е моята основна цел – да помогна на необвързаните хора да се чувстват добре сами. Има и много обвързани хора, които се чувстват самотни. Така че сам и самотен не са синоними.

А защо има толкова много необвързани хора - има различни причини за това. Има хора, които просто не искат да се обвързват към момента. Други пък само мрънкат, но нищо не правят. Трети пък имат толкова силни травми от детството, толкова са наранени и затворени, че не успяват да отворят сърцето си и да създадат емоционална връзка.

Проблемът не е в това, че не срещаме подходящи хора, защото свободни хора има навсякъде. Проблемът е в това, че търсим причините извън себе си, че не умеем да общуваме открито и не смеем да се покажем уязвими, а се крием зад маски и просто няма как да се случи емоционалната връзка с другия.

Ще ни разкажеш ли за второто обучение „Създай щастлива връзка“. Какви са най-честите проблеми, които срещаш при двойките?

Обикновено при мен идва единият партньор от двойката. Най-често той/тя се чувства самотен и неразбран, или усеща, че се е развил в една посока, а партньорът му стои на едно място или се развива в друга посока, и вече не са равностойни партньоти или са се отчуждили. 

Как протича този тип коучинг – индивидуално ли се провежда?

Да, работя индивидуално с единия партньор. Понякога в последствие към мен се обръща и другия. Индивидуално, защото искам да разбера кой как изживява проблемите в двойката. Често единият партньор смята, че всичко е наред във връзката и се чувства прекрасно, а другият се чувства неудовлетворен. 

А случва ли се да те потърси мъжът във връзката?

Да, разбира се. Все повече мъже се обръщат към мен, което много ме радва.

Би ли отправила едно пожелание към нашите читателки?

Пожелавам им да имат всичко, което искат. И да вярват, че зависи единствено от тях да го получат. Да мечтаят смело, и да извършват действия към своите мечти, защото никой няма да ги сбъдне вместо тях!

Ева Кулева, лайф коуч и ментор, основател на Rare Life Coaching

телефон за връзка: 0889 237 207

https://www.facebook.com/RareLifeCoaching

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 8 години )